Šparglji - kralji pomladanskih menijev
Šparglji sodijo med prve okusne pomladanske poganjke. Sezona nabiranja se lahko začne že z marcem in traja vse do srede junija, vrhunec pa je sedaj. Prav zato je gost oddaje Po podeželju s Karin pridelovalec te s hranili bogate zelenjave Tomaž Vovk s kmetije Gašper v Šmartnu pri Slovenj Gradcu:
/Portals/0/mpKARIN POTOCNIK - SPARGLJI.mp3?ver=0wNAQI974IdFjCAITcNbeQ%3d%3d
Šparglji so priljubljeni tudi zaradi svojih razstrupljevalnih in diuretičnih učinkov na telo. Beluš ali špargelj, z latinskim imenom Asparagus officinalis izhaja iz družine lilijevk. Izvirajo pa iz Male Azije, kjer so jih domačini gojili in jedli že pred 2000 leti.
Že od nekdaj špargljem pripisujejo zdravilne moči, denimo pri ledvičnih obolenjih, učinkoviti pa naj bi bili kot naraven afrodiziak.
Namig za današnje kosilo je kiš s šparglji.
K poslušanju vabljeni v nedeljo, 11. maja malo po 11. uri.