Lokalne novice

Koroške kmetije kot nalašč za zeliščarstvo, a se s tem (pre)malo ukvarjajo

Koroške kmetije kot nalašč za zeliščarstvo, a se s tem (pre)malo ukvarjajo

Uroš Kotnik

Nabiranje in gojenje zelišč imata v Sloveniji dolgo tradicijo, nekoč so bila ta opravila vezana na samostane, v zadnjih letih pa se vse bolj razvija pridelava in predelava za potrebe živilske in farmacevtske industrije.

 

Zaradi majhnosti slovenskih, sploh pa koroških kmetij je zeliščarstvo za naše kraje več kot primerna panoga, saj omogoča večkratno pobiranje pridelka; svetovalec specialist za področje zelenjadarstva, okrasnih rastlin, poljedelstva in ekološkega kmetovanja, zaposlen pri Kmetijsko gozdarskem Zavodu Celje, Igor Škerbot:

 

/Portals/0/posnetki/Novinarji posnetki/KARIN POTOCNIK - SKERBOT ZA 2805 OB XY.mp3?ver=Cha0kszl3MmOeFQDtzGHAg%3d%3d

 

Strokovnjaki so prepričani, da lahko v Sloveniji pridelamo vsaj dve tretjini zelišč, ki jih uvažamo. V registru Slovenije je preko 3000 višjih rastlin, manj kot desetino jih uporabljamo kot zdravilne ali aromatične. Pridelava zelišč je na globalnem trgu zelo pomembna panoga. Vseskozi narašča trend, da se zelišča predelajo pred izvozom.

 

Foto: Adobe Stock

Tekst: Karin Potočnik

Prejšnja novica Lekarna v Katici v prostore plesne šole Devžej?
Naslednja novica Zdravniki odhajajo, z njimi pa tudi (nekateri) pacienti
  • Nazaj na vrh