23.06.2021
Slovesnosti ob 30 - obletnici samostojne države Slovenije na Koroškem


večanosti ob pomembnem mejniku, 30. obletnici samostojnosti, se bodo ob državnem prazniku, 25. juniju, odvijale tudi na Koroškem in sicer v Šmartnem, na Holmcu, na mejnem prehodu Vič in na mejnem prehodu Radelj.

Jutri, 24. junija bodo v Šmartnu pri Slovenj Gradcu ob 18. uri slovesno odprli nov spominski park osamosvojitvene vojne, namenjen pa tudi vsem žrtvam vojn. Pobudniki spominskega parka so domoljubne organizacije – Policijsko veteransko društvo Sever za Koroško, Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Mislinjske doline, Krajevni odbor Združenja borcev za ohranjanje vrednost NOB Šmartno pri Slovenj Gradcu. V sklopu slovesnosti bo posebna pozornost posvečena spominu padlih borcev : milice – Željku Ernoiču, Bojanu Štumbergerju in Teritorialne obrambe – Vincencu Repniku. Vse delegacije bodo položile vence na grobove padlih v Šmartnu, slavnostni govornik pa bo poleg župana Mestne občine Slovenj Gradec, Tilna Kluglerja, generalmajor Slovenske vojske, veteran vojne za Slovenijo, Ladislav Lipič. Spominski park je zahvala vsem, ki so pomagali in pripomogli k rojstvu samostojne in neodvisne Republike Slovenije.

V ponedeljek, 28. junija bo ob 18. uri osrednja državna slovesnost policije na Mejnem prehodu Holmec – pomniku padlih miličnikov, slovesnost pa bo posvečena tudi prazniku Dnevu policije 27. juniju in 30. obletnici osamosvojitvenih bojev na Holmcu, ki so se odvijali 28. junija 1991.

V torek, 29. junija bodo pripravili osrednjo občinsko prireditev občine Dravograd z odprtjem spominskega obeležja na Mejnem prehodu Vič pri Dravogradu, obeležje je posevečeno 28. juniju 1991, ko so miličniki in posebne enote milice obvarovali mejni prehod in s taktičnim pogajanjem zavzeli obmejno stražnico jugoslovanske armade na Viču. Predalo se je 56 vojakov sovražne jugoslovanske armade, ki je grozila z oboroženim napadom na mejni prehod Vič. Osrednji govorec bo takratni inšpektor Marko Pogorevc, ki je dosegel predajo in zavzetje stražnice . 

V petek, 2. julija bo slovesnost tudi na mejnem prehodu Radelj, kjer bodo prav tako odprli spominsko obeležje, posvečeno ubranitvi mejnega prehoda pred sovražno jugoslovansko armado. Slovesno zahvalo vsem, ki so sodelovali pri osamosvajanju, bo počastil tudi generalmajor Ladislav Lipič.