24.06.2022
V Slovenj Gradcu slovesno odprli nov bazenski kompleks Aqualatio


V Slovenj Gradcu so v četrtek , ob koncu šolskega leta, slovesno odprli nov bazenski kompleks Aqualatio, ki ga je občina v dveh letih zgradila tudi s pomočjo evropskih sredstev, sredstev države in Eko sklada. Ta doslej največja investicija pa je skupaj s parkom urbanih športov, ki ga bodo odprli v septembru, vredna  8,3 milijona evrov. Slovesnost je pospremil tudi minister za okolje in prostor, Uroš Brežan, ki je povedal, da je sanacija degradiranega območja Mercator z gradnjo zimskega bazena in urbanega parka z dobrimi 5 milijoni evrov sofinanciran projekt  z državnimi in evropskimi sredstvi iz mehanizmov Celostnih teritorialnih naložb. Projekt predstavlja reaktivacijo neizkoriščenega prostora znotraj urbanega območja. Kot je dejal, se zavedajo, da so mesta nosilci razvoja na lokalni in državni ravni, zato tako na našem ministrstvu kot tudi v EU v okviru predloga zakonodajne ureditve za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2021–2027, ostaja podpora urbanemu razvoju in skladnemu regionalnemu razvoju. Za celovit pristop k razvoju mesta in doseganje trajnostnega razvoja mest z obravnavo gospodarskih, okoljskih, podnebnih, demografskih in socialnih izzivov, bodo za mesta ključne pripravljene trajnostne urbane strategije, je še poudaril minister Uroš Brežan. 

Sicer pa je župan MO Slovenj Gradec, Tilen Klugler izrazil veliko veselje, da so se dela zaključila v dogovorjenem roku in je ključ upravljanja bazenskega kompleksa predal zavodu SPOTUR. Tilen Klugler je med drugim dejal, da je odprtje bazenskega kompleksa praznik za Slovenj Gradec in njegove prebivalce. Izpostavil je, da gre za največjo in najzahtevnejšo investicijo občine v zadnjem obdobju. Dejal je: »Nadvse zadovoljen sem, ker smo projekt, na realizacijo katerega so občanke in občani čakali kar tri desetletja, uspeli zaključiti na pragu poletnih počitnic, torej v času, ko bodo v bazenskem kompleksu Aqualatio najlažje uživali vsi, ki jim je namenjen. Nova pridobitev bo bistveno izboljšala pogoje za raznolike dejavnosti na številnih področjih, predvsem seveda na športnem, zdravstvenem in izobraževalnem. Vsekakor pa gre tudi za pomemben doprinos k turistični ponudbi mesta in njegove okolice. Če bomo še naprej tako smelo stopali po poti trajnostnega urbanega razvoja, se prihodnosti res lahko veselimo.«

Projekt »Sanacija degradiranega območja Mercator – gradnja zimskega bazena in urbanega parka«, vključuje aktivnosti za oblikovanje novih javnih površin – urbanega parka ter aktivnosti za izgradnjo novih javnih stavb – gradnja zimsko–letnega bazenskega kompleksa, s katerimi se vpliva na izboljšanje kakovosti preživljanja prostega časa ter na oblikovanje novih javni površin v mestu. V novi finančni perspektivi pa bodo zgradili še adrenalinski bazen, ta bo imel tudi skakalnico, tobogan in plezalno stezo. 

Novost ob začetku kopalne sezone, ki se bo začela 7. julija, je tudi brezplačni avtobus, ki bo enkrat tedensko vozil iz vseh oddaljenih krajev Mestne občine na kopališče.

 

IF