24.06.2022
Veteranske organizacije počastile spomin na padle borce v osamosvojitveni vojni


Številni dogodki so zaznamovali 31. praznik Dan državnosti, s katerimi so domoljubne in veteranske organizacije na čelu s policijskimi veterani Sever, počastile spomin na padle borce pri ubranitvi meje na Koroškem v osamosvojitveni vojni 28. junija 1991 - Bojana Štumbergerja, Željka Ernoiča- rezervna miličnika Postaje milice Slovenj Gradec ter Vinka Repnika - pripadnika Teritorialne obrambe. Sočasno so se poklonili padlemu pripadniku TO, Vincencu REPNIKU, ki je življenje daroval za domovino istega dne v Dravogradu ter Marijanu DOBLŠKU, inšpektorju policije. Obiskali so spominski obeležji na Holmcu in Parku herojev v Slovenj Gradcu. Spomin so poklonili tudi na njihovih grobovih: delegacija PP Ravne in veteranov na » Barbari – Prevalje; delegacija PU Celje, PP Slovenj Gradec in veteranov v Starem trgu in Šmartnem.

Krajša spominska slovesnost pa bo v soboto v Šmartnem v parku osamosvojitve ter športnem igrišču, kjer bo jubilejni 20. Željkov  memorial. Vinko Mlinšek, predsednik Policijskega veteranskega društva Sever za Koroško je poudaril, da bodo ob tej priložnosti podelili priznanja Sever. Priznanja prejmejo Mestna občina Slovenj Gradec v zahvalo za ureditev zgodovinskega spominskega parka osamosvojitvene vojne v Šmartnem, Martina Jeseničnik, Anton Sedar, Vinko Vrčkovnik in Martina ter Drago Ernoič.

Željkov memorial je spomin na domačina Željka Ernoiča , ki je kot rezervni miličnik  vojnih enot Postaje milice Slovenj Gradec padel 28. junija 1991,  pod sovražnimi streli Jugoslovanske armade, pri obrambi Mejnega prehoda Holmec, skupaj s soborcem Bojanom Štumbergerjem. 


IF