30.06.2022
Koroška lovska zveza praznovala 20 let

 

Ob prazniku lovske kulture in 20. obletnici ustanovitve Koroške lovske zveze so na Muti doneli lovski rogovi. Zveza združuje 1200 članov, v njej deluje 19 lovskih družin vse od Črne do Vuzenice. Predsednik Janez Švab pravi, da je bila ustanovljena zaradi nekaterih drugačnih pogledov pri gojitvi in varstvu divjadi, med katero prevladujejo vrste, značilne za gorski svet. Številčnost poljskega zajca se manjša, in sicer zaradi monokultur na kmetijskih površinah, tudi zaradi nemira in hrupa, ki ga povzroča človek.

Švab tudi poudarja, da je njihova zveza najbolj znana po razvijanju lovske kulture: „Verjetno smo edini v Sloveniji, ki prirejamo tradicionalno vsako leto praznik koroške lovske kulture, na katerem nastopajo naši rogisti, pevci in Društvo za ohranjanje lovske kulture. V vrhu smo na tekmovanjih v lovskem strelstvu in nekateri naši člani so v reprezentanci Slovenije.“

Koroška lovska zveza je ob jubileju svojim zaslužnim podelila 13 priznanj. Podžupan Mestne občine Slovenj Gradec dr. Peter Pungartnik je predsedniku Koroške lovske zveze Janezu Švabu izročil priznanje Slovenj Gradca, saj ima Zveza svoj sedež prav tam.

V zvezi veliko delajo na lovski kulturi, namreč ljudem želijo povedati, da lov ni le streljanje. Vsako leto izšolajo do 25 novih mladih lovcev, sedanja populacija lovcev je stara v povprečju 56 let. Dobro sodelujo z načrtovalci, to je z Zavodom za gozdove Slovenije.