21.11.2022
Kako bodo po lokalnih volitvah sestavljeni mestni in občinski sveti?

 

V največjih koroških občinah je bilo že pred volitvami znano, da bosta mandata nadaljevala dosedanja župana, Tilen Klugler v Slovenj Gradcu in Tomaž Rožen na Ravnah na Koroškem.

Kako pa bodo sestavljeni mestni in občinski sveti. Danes poročamo o največjem številu doseženih mandatov, v naslednjih dneh preverimo še podrobno sestavo občinskih svetov.

V Slovenj Gradcu je Klugler s svojo listo prejel 8 svetniških mest, v 25 članskem mestnem svetu, medtem ko je Rožen na Ravnah s svojo listo zasedel 7 svetniških mest v 22 članskem občinskem svetu. V Slovenj Gradcu se je na volitve podali 45,99 odstotka vseh volivcev, na Ravnah pa 43, 40 odstotkov.

V Črni je Nestrankarska lista Romane Lesjak prejela 5 mandatov, v Mežici bo največ svetnikov sedelo iz vrst liste Mežica brez meja, 4 mesta so zasedli. Na Prevaljah je 5 mandatov pripadlo Listi za ljudi, Anotna lista Preksavec, Abraham in Kogelnik je v dravograjskem mestnem svetu imela 4 svetnike, na Muti si je 11 strank in list razdelilo po en mandat, v Vuzenici je 2 mandata dobila stranka Desus, v Radljah je 8 svetniških mest pripadlo listi Alana Bukovnika, v Podvelki sta si po tri svetniška mesta porazdelili strani SD in SDS,v Ribnici na Pohorju ima največ 5 mandatov stranka SD, slednji imajo tudi v Mislinji po 3 mandate.

Sicer pa je na Koroškem, največ 31 mandatov dobila stranka SDS, sledijo Socialni demokrati s 29 svetniškimi mesti, Gibanje svoboda je dobilo 21 mest, sledi Nova Slovenija s sedmimi, SLS s štirimi in Desus s tremi svetniškimi mesti.

In še podatek o vo9lilni udeležbi na Koroškem, ki je znašala 61,,72 odstotkov, kar je za 14,25 več od slovenskega povprečja. Največ volivk in volivcev se je na volišča podalo v Ribnici na Pohorju, in sicer 76,66 %, najmanj pa na Ravnah, komaj 43,40 %