25.11.2022
Letos zabeleženo 73 obravnav nasilja v družini (v koroški regiji)

 

Podatki, ki so jih posredovali iz Centra za socialno delo Koroška, kažejo, da je bilo v letu 2022 v koroški regiji zabeleženo 73 obravnav nasilja v družini, ki izhajajo iz izrečenih ukrepov prepovedi približevanja ter posredovanih obvestil. V lanskem letu je takšnih obravnav bilo 76.

V okviru obravnav na centru ugotavljajo, da se naznanjeno nasilje v družini še vedno najpogosteje pojavlja v partnerskem odnosu, kjer so v vlogi žrtve največkrat ženske. Primerov, v katerih je bila v vlogi povzročiteljice prepoznana ženska, je bilo v letošnjem letu do sedaj 16. Poleg nasilja v družini pri povzročiteljih pogosto prepoznavajo tudi težave s prekomernim uživanjem alkohola, kar ima na povzročanje nasilja negativen učinek.

Predstavljeni podatki kažejo, da se nasilje v družini še vedno pojavlja, s čimer je kršena ena izmed temeljnih človekovih pravic – življenje brez nasilja.
Ob mednarodnih dneh boja proti nasilju nad ženskami in v družini je zagotovo priložnost, da o tem spregovorimo ter opozorimo, da smo vsi člani družbe dolžni nasilje preprečevati, prepoznavati, ter ga tudi naznaniti, saj s tem stremimo k družbi brez nasilja.
Zanikanje in strah pred tem »kaj bodo rekli drugi« sta pogosto razloga, da žrtve ne poiščejo pomoči, še posebej pomoči institucij kot sta policija in center za socialno delo.

Krog nasilja, v katerem se žrtve znajdejo, pa se nikoli ne prekine samodejno, potrebna je aktivacija žrtev in tudi širšega okolja. Dr. Jovita Pogorevc Merčnik iz skupne strokovne službe Centra za socialno delo Koroška poudarja, da spodbujajo vse, ki doživljajo nasilje ali vedo za koga, ki to doživlja, da čimprej poiščejo pomoč in nasilje prijavijo.

V podporo in pogum vsem žrtvam, ki so, in tudi tistim, ki še bodo prekinile krog nasilja, nosimo v teh dneh bele pentlje, saj je to mednarodni simbol nenasilja, je še dodala.  

 

Ajda Prislan