27.11.2022
Referendumi 2022. Tudi Koroška 3 x ZA !

Za nami je še zadnja novembrska nedelja, ko so se volivci odpravili na volišča. Tokrat so glasovali o treh referendumskih predlogih, in sicer o Noveli Zakona o vladi, o Noveli Zakona o dolgotrajni oskrbi in o Noveli Zakona o RTV Slovenija. Vsi trije referendumi so uspeli, najmanj podpore je sicer dobila Novela Zakona o vladi, ki jo je podprlo dobrih 56 odstotkov volivcev,  Novelo Zakona o dolgotrajni oskrbi je podprlo 62 odstotkov  volivcev, največjo podporo med vsemi udeleženimi je dobila Novela Zakona o RTV Slovenija, podprlo jo je  slabih 63 odstotkov volivk in volivcev.  Udeležba je bila presenetljivo visoka, saj se je na volišča podalo kar  42 odstotkov volilnih upravičencev.

In kako smo volili na Koroškem. Največjo podporo so v skupnem seštevku izkazali v volilni enoti Slovenj Gradec, kjer je po preštetih 99,99 odstotkih glasov Novelo Zakona o RTV Slovenija podprlo slabih 65 odstotkov volivk in volivcev,  Novelo Zakona o dolgotrajni oskrbi je podprlo  64,63 odstotka volivk in volivcev, Noveli Zakona o vladi pa je prikimalo skoraj 60 odstotkov udeležencev referenduma.

V volilni enoti Ravne na Koroškem pa so glasovali takole. Najmanj podpore je tudi v volilni enoti Ravne prejela Novela Zakona o vladi, ki jo je podprlo 60 odstotkov volivcev,  Novelo Zakona o RTV Slovenija je podprlo 64 odstotkov, največjo podporo je dobila Novela Zakona o dolgotrajni oskrbi  in sicer 64,56 odstotkov.

Najmanj podpore so Zakonom izkazali volivci volilne enote Radlje ob Dravi. In kako so volili, po vseh preštetih glasovih so rezultati naslednji:

Novela zakona o RTV Slovenija je prejela 60,68 odstotno podporo, Novelo zakona o dolgotrajni oskrbi je potrdilo 60,64 odstotkov, Novelo Zakona o vladi pa je podprlo slabih 56 odstotkov volivk in volivcev.

In še udeležba po volilnih enotah. Najvišja je bila v volilni enoti Slovenj Gradec,  znašala je 41,48 odstotka, v volilni enoti Ravne je bila 41,22 odstotna, najmanj volivk in volivcev se je na volišča podalo v volilni enoti Radlje ob Dravi, zgolj 38,07 odstotkov vseh volilnih upravičencev.