15.03.2023
15. marec Dan žil



 

Dan žil je vsako leto na tretjo sredo v mesecu marcu, letos je to 15. marec. Na ta dan še bolj ozaveščamo prebivalstvo o skrbi za zdravje žil in preprečevanju žilnih bolezni. Bolezni žil pomembno vplivajo na kakovost življenja in skrajšujejo življenjsko dobo, saj gre za enega največjih »organov« našega telesa. Če bi žile odraslega človeka postavili drugo za drugo, bi lahko z njihovo dolžino kar 4-krat obkrožili zemljo po ekvatorju. Nekateri podatki kažejo, da je samo v možganih za 167 000 km žil. V 75 letih življenja se pri 70 kg težkem človeku preko žil pretoči kar za okoli 221 milijonov litrov krvi, kar je skoraj ena četrtina Bohinjskega jezera, so povedali na novinarski konferenci Društva za zdravje srca in ožilja.

Specialistka internistka v SB Slovenj Gradec, Maja Pušnik Vrčkovnik je za naš radio poudarila, da lahko vsak sam največ stori za svoje žile z zdravim življenjskim slogom in gibanjem, če pa začuti simptome kot so bolečine in krči v nogah, pa naj obišče zdravnika. Najpogostejša bolezen žil je periferna arterijska bolezan, zdravljenje pa je sestavljeno iz obvladovanja dejavnikov tveganja za aterosklerozo, ki je glavni vzrok periferne arterijske bolezni, preprečevanja srčnega infarkta in možganske kapi ter izboljševanja arterijske prekrvavitve spodnjih udov.

 Na žile delujejo številni škodljivi dogodki in snovi. Okvarjajo jih številne bolezni (sladkorna bolezen, zvišan krvni tlak, kronična ledvična bolezen, kronične in lokalne vnetne bolezni …) pa tudi nezdrave življenjske navade, kot je kajenje ali telesna nedejavnost. Nenazadnje nanje škodljivo deluje tudi stres in depresija. Žile omogočajo, da do celic potujejo nujno potrebne snovi in kisik, odnašajo pa škodljive produkte presnove.