21.03.2023
Ustanovljena medresorska skupina za pomoč pri postopkih gradnje Tretje razvojne osi

Vodstvo Darsa in državni sekretar z infrastrukturnega ministrstva Andrej Rajh so koroškim županom, ki so razočarani zaradi zamikov pri načrtih za gradnjo hitre ceste, vnovič zagotovili, da tretja razvojna os spada med prioritete vlade. Župani pozivajo k spremembam zakonodaje za pospešitev postopkov, vsi veliko pričakujejo od nove delovne skupine.

Potem ko je ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek prejšnji teden napovedala ustanovitev medresorske delovne skupine, ki bo v okviru projekta tretje razvojne osi spremljala postopke z namenom, da bi ti bili hitrejši, je danes državni sekretar Rajh povedal, da je skupina vzpostavljena, v njej pa so predstavniki pristojnih ministrstev, Darsa in lokalne skupnosti.

“Njena naloga je spremljanje razvoja projekta na ministrski ravni, da se na tej ravni pravočasno izpostavijo težave in prepreke ter da se tudi odpravijo,” je danes na seji Sveta koroške regije v Mežici dejal Rajh, ki je tudi vodja te delovne skupine.

Da največje zamude v projektu tretje razvojne osi nastajajo v postopkih priprave na gradnjo, pri tem pa je Dars “pogosto strelovod in talec teh zamud“, je poudaril predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak. Dejal je, da Dars že dolgo opozarja na dolgotrajnost postopkov umeščanja v prostor in pridobivanja soglasij in dovoljenj ter da na te okoliščine nima neposrednega vpliva.

Zato pozdravlja ustanovitev omenjene delovne skupine, v katero je s strani Darsa imenovana članica uprave Lidija Kegljevič Zagorc. Hajdinjak pričakuje, da bo delovna skupina sproti in redno pregledovala, kje prihaja do zamikov, kateri so razlogi, na kakšen način te zamude odpraviti, da bodo lahko začeli graditi še na preostalih sklopih severnega dela tretje razvojne osi. Med institucijami, pri katerih se v postopkih najbolj zatika, je izpostavil Direkcijo RS za vode.

Nova časovnica predvidene gradnje severnega dela tretje razvojne osi bo, kot je že bilo napovedano, predstavljena v aprilu. Je pa članica uprave Darsa Lidija Kegljevič Zagorc danes opozorila, da četudi pohitrijo postopke, nimajo vpliva na morebitne tožbe, ki lahko sledijo.

Med koroškimi župani je bil do predstavljenega med drugim kritičen župan občine Dravograd Anton Preksavec, ki je dejal, da se vse te težave niso pojavile zdaj, zato bi pričakoval, da bi Dars skupaj z državo že pripravil rešitve na področju zakonodaje. Na splošno pa je ocenil tudi, da so lokalne skupnosti talci državnih investicij zaradi neustreznega vodenja projektov, prav tako da so lokalne skupnosti “talci slovenske gradbene operative”.

Mi smo zadovoljni, da gradnja teče, čeprav absolutno prepočasi,” pa je med drugim dejal predsednik odbora za izgradnjo tretje razvojne osi in župan občine Prevalje Matic Tasič.

Povedal je, da so vsi v pričakovanju aprilske predstavitve nove časovnice, prav tako sam pričakuje rezultate dela novoustanovljene delovne skupine pri infrastrukturnem ministrstvu. Je pa zadovoljen tudi, da se, četudi kasneje od načrtov, nadaljujejo postopki v Mežiški dolini, saj prav te dni potekajo geološke raziskave na območju načrtovanega predora hitre ceste mimo Prevalj. (STA)