21.03.2024
Hrabro Srce, nova knjiga o posebnem Slovenjgradčanu in posebni domači obrti

 

Dolga leta zbiranja podatkov so obrodila sadove – knjiga o Pergerjih, ki jo je s pomočjo mladega novinarja Lucijana Zalokarja napisal Hrabroslav Perger, upokojeni medičar, lectar in svečar iz Slovenj Gradca, je ugledala luč sveta. Družinsko podjetje Perger 1757 vodi njegov sin, že deveta generacija, v knjigi, ki so ji dali naslov  »Hrabro srce«, pa so, tako kot v njihovih slastnih medenih izdelkih, iskrivo zapisane najgloblje družinske skrivnosti od leta 1757, predvsem pa od časa Hrabrovega najzgodnejšega otroštva do danes. Skrbno izbrane sestavine narave in družinske inovacije so zgodbo Pergerjev popeljale na vse celine, njihovi izdelki so upodobljeni celo na slovenski poštni znamki.

Sam Hrabro pravi, da hoče v vsaki stvari biti drugačen in prav tako drugačna je tudi knjiga sama. In dodaja, da se mu je uresničila velika želja napisati knjigo, da je to njegovo življenjsko delo.

Naslovnico zanjo je naslikal akademski slikar Sašo Vrabič, ilustracije utrinkov iz zgodbe Hrabrovega otroštva sta naslikali akademska slikarka Ira Mouravieva Pušnik in Maja Gorjup. Predstavitev v Slovenj Gradcu je vodila pisateljica in novinarka Vesna Milek, ki je knjigo opisala ne samo kot dobro predstavitev družinske obrti in akterjev v tej dejavnosti, pač pa tudi kot drzen, celo ljubezenski roman.  

200 izvodov knjige Hrabro Srce je hranjenih v ročno izdelane škatle z ročno izdelanimi Pergerjevimi lectovimi in voščenimi srci, za katere je bil uporabljen njihov prvi leseni kalup iz leta 1757, časa začetka obrti družine Perger. Za to prefinjeno delo je zaslužen Hrabrov starejši sin Boštjan Perger.  

Na sinočnji predstavitvi v nabito polni veliki dvorani Koroške galerije  likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu sta nastopila tudi kantavtorica Ditka in pianist Gorazd Čepin, pa seveda polna miza Pergerjevih dobrot.

 

Ajda Prislan