16.11.2018
Prihajajo nedeljske volitve, kdo bodo župani in svetniki

Na Koroškem bomo na lokalnih volitvah v nedeljo volili župane v dvanajstih občinah, s tem da so v občini Vuzenivca, Radlje ob Dravi, Prevalje in Mežica župani že znani, saj se je na občinsko volilno komisijo prijavil samo en kandidat, kajpak dosedanji župan. V občinah Črna, Dravograd, Muta, Mislinja in Ribnica na Pohorju je znano, da bodo župana dobili že v prvem krogu, saj sta tam po dva kandidata. V Črni kandidira za tretji mandat Romana Lesjak, njen protikandidat je Igor Prodnik. V Dravogradu se bo dolgoletni županji Marjani Cigala zoperstavil Ervin Kodrun, na Muti se bosta za županski stolček spopadla dosedanji župan Mirko Vošner in Darko Sahornik, v Mislinji dosedanji župan Bojan Borovnik in nekdanji Viktor Robnik, ter v Ribnici na Pohorju, kjer poleg sedanjega župana Srečka Geča konkurira Tatjana Marsel. V občini Podvleka se Anton Kovše poteguje za svoj sedmi mandat, njegove načrte želijo prekrižati kar štirje protikandidati Janez Otorepec, Milan Čurin, Uljana Brunšek in Miroslav Reš. V občini Ravne na Koroškem se dr. Tomaž Rožen poteguje za četrti mandat, njegovi protikandidati so Mojca Erjavec, Vilko Černovšek in Zlatko Halilovič. Isto število kandidatov je v mestni občini Slovenj Gradec, poleg obstoječega župana s poldrugim mandatom Andreja Časa, še Darko Hlupič, Tilen Klugler in Andrej Breznik.

Za 12 županskih mest torej skupno kandidira 27 kandidatov, od tega 5 žensk.

Seveda potekajo na ta dan tudi volitve v občinske svete. List je po posameznih občinah različno veliko, v odvisnosti od velikosti občine, v najmajših smo našteli 6 list , največ list je v Dravogradu - za vstopv svet kandidira 15 list. Med njimi je veliko nestrankarskih list, ki so se že na preteklih volitvah pokazale kot bolj uspešne od strankarskih.

V nedeljo bo na voliščih še tretji glasovalni listek, za volitve v svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnostih.

Danes se ob 24. uri začne volilni molk, ki traja do konca glasovanja.

Na Koroškem radiu bomo izide volitve spremljali v posebnem volilnem studiu, v nedejo po 19. uri, in jih tudi pokomentirali.