10.01.2019
27. Gradovi Kralja Matjaža vabijo

Zadnji konec tedna v januarju bodo v Črni pripravili 27. prireditev Gradovi Kralja Matjaža, kjer so od leta 1993 zgradili že 1300 snežnih gradov in skulptur.

Letos so organizatorji presenetili z izbiro nove lokacije, ki pa so jo po besedah županje Romane Lesjak že nekaj časa načrtovali. Za grajske travnike pod stadionom v centru Črne so se odločili zaradi pomanjkljivosti lokacije na planoti Mitnek v Podpeci. Tam je primanjkovalo vode, ki je potrebna za gradnjo gradov, bila je tudi pretopla za izdelavo snega, lokacija je bila tudi bolj odročna. Logistika letošnjih gradov bo tako spremenjena, obiskovalce bodo zaprosili, da svoja vozila pustijo na velikem parkirišču v Mušeniku in se peš odpravijo skozi cennter Črne do prizorišča. Seveda pa bodo lahko koristili tudi obstoječa parkirišča v centru Črne. Če se nova lokacija ne bo obnesla, jo bodo spet spremenili.

Tridnevno dogajanje se prične v petek zvečer, 25. januarja z nočnim slalomom med baklami. Osrednji dogodek prireditve je sobotno tekmovanje ekip v gradnji snežnih gradov in skulptur tematsko povezanih z legendo o Kralju Matjažu. Doslej se je prijavilo 25 ekip, pričakujejo ,da bo sodelovalao do 40 do 50 ekip. Dve bosta prišli tudi izza meje, skupina iz pobratene Šolte in ekipa avstrijskih županov, prijavljenih je še nekaj tradicionalnih kot skupina slovenskih županj, UNESCO-ove šole, ekipa iz Male Nedleje, letos prihaja tudi ekipa študentske brigade. Nedelja je namenjena otrokom za katere bodo pripravili otroške animacije, lutkovne predstave, pesmice, iskanje skritega zaklada in podobno. Prav tako bodo v nedeljo objavili izid likovnega, literarnega in foto natečaja na temo Kralja Matjaža, ki so jih ustvarjali učenci slovenskih osnovnih šol in za katerega je bilo veliko zanimanja. V obeh dneh se bo v šotoru zvrstila vrsta popularnih glasbenih izvajalcev, kot so Milan Kamnik, Luka Basi, BQL, Dunja Vrhovnik, Samo Sam in tako dalje. Sobotno prireditev bo povezoval Jurij Berložnik, nedeljsko Špela Šavc.

Velik kup umetnega snega na prizorišču že stoji, naredili bodo še enega, želijo si predvsem, da v naslednjih dneh ne bi bilo odjuge, ki je odnesla lansko prireditev.