21.03.2019
Rekordni proračun MO Slovenj Gradec za 2019 pod streho


Svetniki mestne občine Slovenj Gradec so na včerajšnji seji soglasno sprejeli letošnji proračun v vrednosti 27 milijon evrov, ki je z velikimi projekti gradnjo bloka neprofitnih stanovanj, izgradnjo letno zimskega bazena, vodovodnega omrežja v Mislinjski dolini in nakupom velike gasilske avtolestve po dolgem času razvojno naravnan. Posebnost proračuna je kar 50% sredstev za investicije in po več letih znaša dobrih 10 milijonov evrov več.

Naj spomnimo, mestna občina se bo morala zaradi velikih razvojnih projektov, sofinanciranih z evropskimi sredstvi, zadolžiti za dobra dva milijona evrov. V proračunu je nekaj več kot 1,2 mio evra za druge manjše investicije tudi v cestno infrastrukturo; prav tako tudi za projektiranje podjetniške cone Pameče 3, rekonstrukcijo cest na Ozarah, sofinanciranje malih čistilnih naprav, pa tudi za južno obvoznico na 3. razvojni osi. 236 tisoč evrov je namenjenih tudi za vaške in primestne skupnosti in prioritetne naložbe. 

Župan je svetnikom na tokratni seji v sprejemanje podal tudi reorganizacijo občinske uprave, ki jo sestavljajo urad župana, organ skupne občinske uprave Koroške in trije oddelki – za negospodarske dejavnosti, proračun in splošne zadeve, za gospodarstvo, investicije in razvoj in oddelka za prostor, varstvo okolja in gospodarjenjem z občinskim premoženjem. Svetniki so predlagano reorganizacijo občinske uprave sprejeli po skrajšanem postopku. Na vprašanje, zakaj reorganizacija, je župan Klugler poudaril ravno nove in zahtevne investicije, ki jih želijo uspešno in odgovorno izpeljati, prav tako pa je poudaril, da bo s tem občinska uprava prijaznejši in učinkovitejši servis za občane in občanke, pa tudi dostopnejša. Po sprejetju odloka o reorganizaciji je čas tri mesece za sistematizacijo delovnih mest. Pri tem je župan še povedal, da bo izbral dva podžupana, ki ju bo imenoval aprila.

Mestni svetniki so sprejeli tudi pomembne predinvesticijske programe, tudi o južni obvoznici, navezovalni cesti na tretjo razvojno os. Mestna občina od Darsa sedaj čaka na odgovor ali je predlagana mikrolokacija zanje sprejemljiva. Zaradi kompleksnosti in zahtevnosti, bodo ofgovor, ki ga čakajo od 15. marca, sedaj prejeli 23. marca. Prav na odgovor Darsa pa se navezujejo nadaljnje aktivnosti glede južne obvoznice. V kolikor bo Darsov odgovor pozitiven, se nadaljuje njeno umeščanje v prostor, v kolikor ne, pa bodo morali pripraviti novo traso navezovalne ceste in preveritev pogojev priključka na hitro cesto. Po sedanjih ocenah znaša vrednost 6,1 milijona evrov.


IF