21.03.2019
Zavod Risa izvaja projekt Lahko branje


Med nami so osebe s posebnimi potrebami, pa tudi drugi, ki težje razumevajo informacije in besedila, zato tudi na Koroškem poteka projekt Lahkega branja, ki ga izvaja zavod Risa.

Zavod Risa, Center za splošno, funkcionalno in kulturno opismenjevanja s sedežem v Podgorju, tudi letos marca skupaj s partnerji izvaja usposabljanje, s katerim ustvarjajo koncept lahkega branja. Temeljne naloge Zavoda RISA so promocija in razvoj lahkega branja, enakopraven dostop do kulturnih in drugih vsebin ter enakopravnost izhodišč vseh državljanov.

Že lani so izvedli projekt Lahko je brati, s katerim so nastali tudi priročniki Lahko je brati, za čim lažjo dostopnost do informacij. Kot pravi strokovna vodja zavoda Risa, Saša Fužir, so lahko branje knjige in časopisi, ki jih lažje berejo in razumejo tudi ljudje s posebnimi potrebami, bolni, starejši in drugi. Prav z osebami s posebnimi potrebami testirajo, ali so informacije, ki so jih pripravili, razumljive. Med nami je veliko ljudi, ki imajo težave pri sprejemanju in razumevanju informacij, npr. drobni tisk na zdravilih, živilih, navodila za uporabo, zavarovalne police, odločbe, zakoni itd....

Saša Fužir iz zavoda Risa projekt ocenjuje kot dobro naložbo za njihove bralce, ki je podprt s sredstvi države in socialnega sklada Evropske unije, pomemben pa je tudi za ljudi, ki delajo z osebami s posebnimi potrebami, kajti kar četrtina prebivalcev Slovenije ima različne težave pri standardnih razumevanjih različnih besedil.

IF