21.03.2019
Mednarodni dan gozdov letos v slogu učenja

"Učimo se z gozdom - gozd je modrost!", je letošnji slogan mednarodnega dneva gozdov, ki ga tudi v Sloveniji obeležujemo vse od leta 2012 in je namenjen promociji gozdov ter ozaveščanju o pomenu in nujnosti trajnostne rabe vseh vrst gozdov. Letošnja tema mednarodnega dneva gozdov se dotika učenja, izobraževanja ter gozdov in njihove neločljive povezanosti. Spoznavanje in razumevanje gozdov v zgodnjem otroštvu je ključnega pomena za ohranjanje narave in naravnih virov za prihodnje generacije. Gozdovi nam nudijo in dolgoročno ohranjajo čist zrak, tla in vodo ter igrajo ključno vlogo pri reševanju največjih izzivov, s katerimi se soočamo. V mestih živi več kot polovica svetovnega prebivalstva, do leta 2050 pa se bo po predvidevanjih ta delež povišal na 70 odstotkov. Otroci in odrasli smo vse manj povezani z naravo in vedno manj razumemo vlogo in pomen gozdov ter sonaravnega gospodarjenja z njimi za zdravo in trajnostno družbo, zato je ključnega pomena, da gozdove in njihove vloge spoznamo in se z njimi zbližamo že v zgodnjem otroštvu.

Z gozdom se že nekaj let ukvarjajo tudi dijaki Srednje šole Slovenj Gradec in Muta. Če je v  Sloveniji slogan: "Učimo se z gozdom - gozd je modrost!", je na Šolskem centru Slovenj Gradec -Muta slogan Gozd  - moja prihodnost.V projekt so že dve leti vključeni vsi dijaki tretjih letnikov, v projektu pa želijo spoznati in povezati obe lokaciji šole in pripraviti krožno kolesarsko pot in umestiti vse zanimive lokacije med Slovenj Gradcem in Muto. Pri tem sodelujejo z Zavodom za gozdove in RRA Koroška. Vrtec Ravne na Koroškem že nekaj let zapovrstjo udejanja projekt Gozd, iz projekta pa so prešli že na trajnostno učenje. Otroci vsak teden enkrat odhajajo v gozd, kjer se igrajo, ustvarjajo in spoznavajo naravo na najbolj pristen način. 

Osrednji slovenski dogodek ob Mednarodnem dnevu gozdov je danes potekal v Mestnem gozdu Celje, kjer so se predstavniki Ministrstva za kmetijstvo in gozdarstvo, zavoda za gozdove, Biotehniške fakultete in Andragoškega centra srečali s šolarji, predstavniki medijev in strokovnjaki s področja učenja in izobraževanja v gozdu. Mednarodni dan gozdov pa bo letos pri nas povezan tudi s 25. obletnico organizirane javne gozdarske službe v samostojni Sloveniji, ki ji bodo posvečeni še nekateri drugi dogodki letošnjega leta, tudi v tednu gozdov, ki ga obeležujemo maja.


KV