28.08.2019
Čebelarji iz Dravske doline imajo dober med

Poročali smo že o ocenjevanju svežega mesa in mesnih izdelkov na mednarodnem kmetijsko-žiilskem sejmu Agra, na katerem so se odlikovali nekateri koroški predelovalci, znani pa so tudi že rezultati ocenjevanja medu.

Strokovna komiisja pod vodstvom magistrice Malči Božnar je že 8. avgusta ocenila 111 vzorcev medu 83-tih čebelarjev, pretežno iz Slovenije, pa tudi iz sosednjih držav. Ocenjujejo predvsem okus medu in njegovo sortnost, kemijskih analiz ne opravljajo. Odlično se je odrezal čebelar Srečko Mazgan iz Radelj ob Dravi, ki je za gozdni med dosegel najvišje število točk in osvojil naslov šampiona med vsemi vzroci, kar je od drugih uspelo le družbi Medex. .. S tem je bil Mazgan tudi prvak v samostojni kategoriji gozdni med. Sodelovali so še drugi koroški čebelarji. Ahmed Begič iz Radelj ob Dravi je prejel zlato medaljo za gozdni med, prva tako zlato so za isto sortu medu prejeli Stanko Tomažič z Remšnika, Stanko Glazer iz Podvelke, Peter Hartman iz Radelj, Tatjana Hartman iz Vuhreda, Ivan Praznik iz Ribnice na Pohorju, Andrej Krecenbaher iz Podvelke, Valentin Peršak iz Mežice, Alfonz Resnik iz Podvelke in Srečko Verdinek s Kaple.

Na sejmu Agra so ocenili tudi brezalkoholne pijače. Med 30 proizvajalci s 110 vzroci je Franc Dobnik iz kmetije Gorjak v Slovenj Gradcu dobil zlato medaljo za sok aronije in jabolčni sok z aronijo, ter bronasto medaljo za jabolčni sok.