28.08.2019
Jože Leskovar iz Slovenj Gradca ob 85. jubileju ponosen na svoje delo


Jože Leskovar, glasbeni pedagog, zborovodja in skladatelj iz Slovenj Gradca ter Častni občan Mestne občine Slovenj Gradec, je v minulih dneh dopolnil 85. let. 

Jože Leskovar je sinonim glasbenega ustvarjanja Slovenj Gradca, zborovskega petja, še zlasti priredb mnogih ljudskih pesmi za vse pevske zbore, z izjemno zapuščino bogate ljudske zborovske glasbe. Vse, pravi, kar je ustvaril, je počel z ljubeznijo. Ob visokem življenjskem jubileju, 85. letnici, ki jo je praznoval 22. avgusta, se mu je za prispevke pri uveljavitvi Slovenj Gradca zahvalil tudi župan Tilen Klugler in mu v imenu lokalne skupnosti izrekel zahvalo za njegove dosežke. Jože Leskovar je vse svoje življenje posvetil glasbi, še zlasti zborovskemu delu in svoji ljubezni – priredbam in harmoniziranju slovenskih ljudskih pesmi, ki so izšle v številnih zbirkah, danes pa so vsem po svetu na voljo tudi v elektronski obliki. Njegovi notni zapisi ljudskih družbenih pesmi na svetovnem spletu v On line reviji LOCUTIO so doslej zabeležili milijon 200 tisoč obiskov, kar Jožeta Leskovarja zelo radosti. Na to, da je vsem zborom sveta omogočil svoje priredbe pomeni, da jih bomo lahko poslušali in slišali tudi še v prihodnosti in ne bodo zamrle. 

Izjemno delo pa je Jože Leskovar namenil skladatelju Hugu Wolfu, saj je že v času ravnateljevanja v Glasbeni šoli Slovenj Gradec postavil na pročelje Wolfove hiše njegov doprsni kip in postavil spominske in nagrobne plošče ter dokazal njegovo slovensko poreklo. Z vso dokumentacijo, ki so jo zbirali v društvu Hugo Wolf, so Avstrijcem dokazali, da so Wolfove korenine v Slovenj Gradcu, kar nikakor niso želeli zlepa sprejeti. Danes pa je Wolfova rojstna hiša v Slovenj Gradcu, kjer je njegov muzej, magnet za obiskovalce iz vsega sveta. Jože Leskovar je tudi soavtor dokumentarnega filma o Hugu Wolfu, za njegove ustvarjalne dosežke in življenjsko delo ga je nagradil tudi Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Je častni član društva UPZ Emil Adamič, enako Društva Hugo Wolf, društva GEOSS in ženske vokalne slupine Nova iz Slovenj Gradca. Tudi za pedagoško in glasbeno delovanje je prejel več nagrad in priznanj.

IF