02.09.2019
TAB d. d. lani ponovno posloval z rekordnimi rezultati

Po petkovi skupščini v podjetju TAB, d.d. v Mežici je gotovo, da si bodo letos novembra lastniki izplačali kar 88 odstotkov dividend, z vsemi glasovi so prisotni na skupščini sprejeli odločitev, da bodo razdelili 23 milijonov evrov, po devetdeset evrov za delnico. Čeprav si po navadi izplačujejo od 30 do 50 odstotkov dividend, so letos tako odločitev sprejeli zaradi obljube države po dodatnem obdavčenju dobička iz kapitala. Kot je še povedal direktor Taba in eden od lastnikov, Bogomir Auprih, bi si sicer lahko izplačali več kot 100 milijonov evrov.

Ob dobrem poslovanju družbe bi bilo to povsem mogoče, je povedal Auprih, saj so lani ponovno poslovali z rekordno visokimi številkami. Prodajo startnih barterij so povečali za 1 odstotek, industrijskih celic pa za kar 6 %. Skupno realizacijo so tako povečali za 4, dobiček pa za 17 odstotkov. Čisti dobiček je tako lani znašal 31, 2 milijona evrov. Letos je družbi Tab, ki še vedno največ baterij proda na trge zahodne Evrope in v Rusijo, uspel tudi pomemben preboj v avtomobilski industriji, junija so namreč postali uradni dobavitelj startnih baterij za prvogradnjo proizvajalca vozil skupine Volkswagen in s tem realizirali še enega od zadnjih dolgoročnih poslovnih ciljev. Čeprav so pri proizvodnji svinčenih baterij, ki so na trgu prevladovale v zadnjih 100 letih, tudi uspeli pomembno nadgraditi sistem, pa se v prihodnosti spogledujejo s proizvodnjo litionskih baterij. Drage naložbe v proizvodnjo sami niso sposobni izpeljati, zato se bodo povezovali z Azijci, ki so na tem področju zelo razviti. Kot napoveduje Auprih, bodo kljub širitvi skupine z velikimi naložbami v Makedoniji skoraj zagotovo dodali investicijo v tovarno v Sloveniji. Odločitev o tem, bo znana v kratkem, najkasneje do konca tega leta.

Ob tem, da podjetja, ki v skupini zaposluje 1300 delavcev, samo v Mežiški dolini 920, ne prodajajo več, na letni ravni investirajo okoli 15 milijonov evrov, nimajo pa načrtov za širitev v drugih panogah. V prihodnje bi radi osvojili trge v Aziji in Severni Ameriki, preko držav Bližnjega Vzhoda pa tudi Afriške. Ob 336 milijonih čistih prihodkov od prodaje lani, za letos napovedujejo še boljše rezultate. Ob tem delavci v Tabu, zaposlujejo okoli 30 odstotkov tujcev, v povprečju zaslužijo 2100 evrov bruto, kar jih v njihovi branži uvršča med najbolje plačane v Sloveniji.

 

KV