04.09.2019
634 prvošolčkov na Koroškem in okoli 800 dijakov prvih letnikov

Za 634 prvošolčkov na Koroškem se je v ponedeljek pričela ena od najpomembnejših prelomnic v življenju, prvič so namreč prestopili prag šole. V sedemnajstih osnovnih šolah na Koroškem in prav toliko podružnicah se bo sicer letos v devetletki izobraževalo nekaj tisoč osnovnošolcev. Slednji so se zjutraj zbrali pred svojimi šolami, v katere so vstopili v družbi sošolcev in razrednikov, medtem ko prvošolčki v šole vstopajo preko vsega dneva v spremstvu svojih staršev, s katerimi bodo na najboljši možen način podoživeli svoj prvi šolski dan. 

Edina večja sprememba na Koroškem je ukinitev podružnične osnovne šole na Lehnu, ki je zaradi pomanjkanja števila otrok zaprla svoja vrata. 

Med nekaj tisoč srednješolci pa prag izbranih šol prvič prestopa tudi okoli 800 dijakov v dveh Srednješolskih centrih na Koroškem. Medtem, ko so na Ravnah že spomladi napolnili vse razpisane programe, so se v Slovenj Gradcu nekateri oddelki napolnili še preko poletja. Nekaj prostih mest je ostalo le še na programu okoljevarstvenega tehnika na Muti in v oddelkih ekonomskega ter turističnega tehnika. Povsem zapolnjena sta programa gostinstva in trgovca, nove šole pa se veseli tudi 30 dijakov, ki bodo letos pričeli z izobraževanjem za mizarja. Slednji se bodo že spomladi preselili v novo mizarsko delavnico.

Za najmlajše udeležence v cestnem prometu pa še posebej velja izpostavljena varnost na njihovih šolskih poteh. Rumene rutice okoli vratu otrok prve triade osnovnih šol bodo voznike in druge udeležence v prometu opozarjale na njihovo prisotnost vse leto, v prvih dneh septembra pa bodo tudi policisti izvajali poostren nadzor in hkrati preventivne akcije za varnost vse šolske mladine. Policistom bodo v prihodnjih dneh pomagali tudi številni prostovoljci, ki se na Koroškem akciji za varnost otrok v prvih šolskih dneh zelo radi odzovejo. Na prehodih za pešce, v bližini osnovnih šol in vrtcev, na posebej varnostno problematičnih odsekih in križiščih bodo pomagali najmlajšim k varnemu vključevanju v promet, hkrati pa s prisotnostjo opozarjali voznike, da so na cestah ponovno spet otroci.

KV