18.09.2019
Koroška v gibanju

Sedem od dvanajstih koroških občin se vključuje v Evropski teden mobilnosti ,vsaka najmanj z eno aktivnostjo, ponekod tudi z več. Največja prireditev pod naslovom Koroška v gibanju v organizaciji nacionalnega inštituta za javno zdravje, območne enote Ravme , je potekala v sredo dopoldne v grajskem parku na Ravnah.

Sponzor akcije je že več let občina Ravne na Koroškem, od leta 2014 podpirajo tovrstno akcije s finančnimi sredstvi in drugo logistično podporo.

V parku se je predstavilo več kot dvajset društev in inštitucij . Center za krepitve zdravja Slovenj Gradec- Dravograd je ob hladnjšem vremu najprej poskrbel za množično razgibavanje. Organizacija Evropa Donna in koroško društvo za boj proti raku sta pripravila hojo za upanje in zbiranje prispevkov, na voljo je bil tudi model dojk, kjer so se lahko zainteresirani podučili o bolezenskih spremembah. Alp Peca je predstavi ravenski sistema izposoje koles Picikl in organiziral vožnjo do sosednjega sistema na Prevaljah , na koncu programa je nastopila plesna skupina koroškega medgeneracijskega centra.

Na stojnicah so se predstavljali še društvo Onko man, policijska postaja Ravne, gasilci z lestvijo, nacionalni inštitut za javno zdravje s projektoma Sopa in modelom črevesa ob 10. obletnici programa Svit, društvo diabetikov, kjer so merili telesne tekočine, društvo za srce in ožilje, za osteoporozo, medicinskih sester in babic, Zdravstveni dom Ravne, društvo prijateljev mladine , Projekt Človek, Altra ,Šent ,zveza športnih društev Ravne, taborniki, Karitas, čebelarsko društvo, nekateri športni klubi in več šol. Obiskovalcev je bilo kar nekaj , tako mlajših kot starejših, in tudi vreme je na koncu zdržalo.