19.09.2019
Mestna občina Slovenj Gradec praznuje občinski praznik


Mestna občina Slovenj Gradec praznuje občinski praznik 19. septembra kot obeležitev prejetja naziva mesta Glasnika miru, prav letos pa se zaokrožuje 30 let, zato bo oktobra, na Dan OZN v Slovenj Gradcu tudi svečana prireditev. Slovenj Gradec ima v asociaciji mest miru funkcijo generalnega sekretarja in zanjo bo kandidiral tudi v prihodnje.  Župan Mestne občine Slovenj Gradec, Tilen Klugler je gostoval v oddaji Aktualno, čestital občanom in občankam ter jih povabil na svečano sejo občinskega sveta. Pri tem se je zahvalil vsem, ki so doslej pripomogli k razvoju občine na različnih področjih delovanja, tako da se na Slovenj Gradec lahko oziramo ponosno, je še dejal. 

V pogovoru je župan izrazil zadovoljstvo in optimizem za nadaljnji razvoj občine, pojasnil je tudi, kako potekajo večje, razvojne investicije, katerih dela so pred vrati, za blok in bazenski kompleks. Glavnino sredstev za oba projekta bodo črpali iz mehanizma Celostnih teritorialnih naložb, del pa zagotovili sami iz proračuna. Prav v četrtek, 19. septembra se je iztekel rok za oddajo ponudb razpisa za gradbena dela za letno zimski bazen, medtem, ko bo kmalu izšel tudi razpis za izvajalca del bloka z neprofitnimi stanovanji. V teh dneh bodo temeljni kamen za gradnjo stanovanj kompleksa Vile Homški park položili tudi zasebni investitorji, dva stolpiča s stanovanji pa bosta zrasla tudi na Ozarah. V bližnji prihodnosti se torej v Slovenj Gradcu obeta okoli 150 novih stanovanj. Med drugim je župan Klugler izpostavil tudi dela pri komunalni ureditvi Poslovne cone Pameče ter gradnjo kolesark v mestu ter ureditev ulic, ki vodijo v mesto. Pri tem bodo obnovili Šolsko, Cankarjevo in Ozko ulico ter Vorančev trg. Idejni projekti so že izdelani, do njih se bo opredelila še javnost, potem pa bodo projekt pripravili za črpanje evropskih sredstev. V letu 2020 se bo pričela tudi gradnja varnih poti in kolesarskih stez znotraj mestnega jedra, za katere je projekt že zaključen. Pozimi bo izšel razpis, gradnja bo trajal dve leti. S tem bo Slovenj Gradec pridobil 10 kilometrov kolesarskih stez in varnih poti. 

Na svečani seji občinskega sveta, ki bo v četrtek zvečer ob 19. uri v Koroški galeriji, bodo podelili letošnja priznanja Mestne občine Slovenj Gradec in naziv častni občan Slovenj Gradca. Prejela ga bo prof. dr. Renata Salecl, domačinska iz Slovenj Gradca, ki je redna profesorica za področje sociologije na Filozofski fakulteti in je zaposlena kot znanstvenica svetnica na Inštitutu za kriminologijo Pravne fakultete v Ljubljani in vrste drugih univerz po svetu. Ugled Slovenj Gradca je uveljavila po domovini in v širšem mednarodnem prostoru.

Nagrado Mestne občine Slovenj Gradec bo prejela Boža Vitežnik Raj za večletno delo in rezultate na področju družbenih dejavnosti, še zlasti na področju socialnega varstva. Plakete Mestne občine Slovenj Gradec za leto 2019 pa bodo prejeli Matjaž Gostečnik, kulturnik in podjetnik, mojster oblikovanja stekla, Matej Skrivarnik prizadeven vsestranski občan iz Podgorja in Prostovoljno gasilsko društvo Legen ob 90. letnici delovanja.

 IF