25.09.2019
Plezalni center na Prevaljah

Na Prevaljah nameravajo do leta 2021 zgradili Koroški plezalni center. Poslopje bi bilo locirano v neposredni bližini osnovne šole. Objekt Koroški plezalni center bi omogočal izvedbo težavnostnega, hitrostnega in balvanskega plezanja ter izvedbo tekmovanj na najvišji državni ravni, tako v notranjih prostorih kot zunaj, saj bi vseboval do 16 metrov visoke plezalne stene.

Z izgradnjo plezalnega centra bi pridobili tudi dodatne prostore v skupni izmeri čez 1100 kvadratnih metrov, ki bi lahko služili tudi uporabnikom drugih športnih dejavnosti, kot so judo, karate, aerobika, in ples. Služil bi lahko še drugim uporabnikom in društvom za izvajanje različnih dogodkov in aktivnosti, na primer preventivnih aktivnosti ter izvedbo predavanj, okroglih miz, delavnic in manjših prireditev.

Investicija je ocenjena na nekaj manj kot 2 in pol milijona evrov. Slabi dve tretjini bi prispevala občina, ostalo donatorji in eko sklad republike Slovenije. Zaradi tega bi morali nujno zgraditi energetsko varčno stavbo.

Na Koroškem je že postavljenih 5 plezalnih sten, vse pa so v obstoječih objektih osnovnih šol, kjer so prostorski pogoji precej bolj skromni v primerjavi z namenskimi stavbami.

Predinvesticijski program Koroškega plezalnega centra bodo sprejemali občinski svetniki na Prevaljah na seji ta četrtek.

M. Vrečič