01.10.2019
Lek na Prevaljah za zdaj ostaja, antibiotik Amoksiklav bodo izdelovali le še dve leti

Po tem, ko so danes zjutraj v proizvodnji Leka na Prevaljah vodilni iz podjetja na čelu s predsednikom uprave Leka in predsednikom Novartisa v Sloveniji Robertom Ljoljo zaposlenim v družbi podali prva pojasnila z nameravanim preoblikovanjem proizvodnje v nov globalni operativini center, ki čez dve leti ne bo več proizvajal amoksiklava za ameriški trg, je prvi mož družbe Robert Ljoljo stopil tudi pred novinarje. Kot je povedal, se bo lokacija na Prevaljah preoblikovala v prihodnjih dveh letih. Lek v Sloveniji za potrebe Novartisa dobiva novo vlogo, kjer bodo izvajali aktivnosti v zvezi z logistiko, oskrbovalno verigo, nabavo kontrolo kakovosti, inžiniringiom in lokacija Prevalje postaja integralni del globalnega novega centra. Računajo, da bojo vsi zaposleni dobili priložnost v novem globalnem operativnem centru, nadgradili znanja in zasedli delovna mesta z višjo dodano vrednostjo. b tem so s podjetjem TAB podpisali pismo o nameri, kjer naj bi Tab razvil svojo proizvodnjo. Za nov nastajajoči center bodo potrebovali dve leti,  v Sloveniji pa tudi nekaj sto ljudi, tudi z novimi delovnimi mesti, vendar ne na Prevaljah. Amoksiklav bodo izdelovali v Avstriji, kjer izdelujejo antibiotike za ves svet. Roman Burja direktor antiinfektivov Prevalje je ob tem dejal, da je bilo zaradi prodaje generičnega dela v Novartisu potreb po antibiotikih manj, zato se ta proizvodja seli v Avstrijo. 

Delavci bodo imeli od danes do četrtka plačana dopust, v podjetju pa jim je za vse odgovore na voljo vodilni kader. Kot smo med vrsticami še razbrali, je družba Tab pripravljena prezaposliti 100 Lekovih delavcev, kar verjetno pomeni, da jih bo kljub priložnostim, ki jih bodo v novem centru imeli za zaposlitev, odveč.

Lek je 1. septembra letos spremenil tudi sestavo v upravi družbe. Medtem, ko je postal predsednik uprave Leka in Novartisa v Sloveniji Robert Ljoljo, so imenovali tudi nekatere nove člane uprave. Med njimi je ponovno profesor doktor Uroš Urleb, ki pokriva področje raziskav in razvoja družbe, pridružil pa se jim je tudi Ekvadorec Raul Intriago Lombeida, ki je bil s 1. septembrom imenovan za vodjo dveh globalnih operativnih centrov za Novartisove tehnične dejavnosti. Eden od centrov je v Indiji, drugi pa v loveniji in prav Lombeida bo skrbel tudi za center na Prevaljah. Na preoblikovanje družbe in današnje napovedi Novartisa oziroma družbe Lek se je že takoj odzval tudi župan Prevalj, dr. Matic Tasič. Tasič verjame, da bodo v leku spoznali, da so Prevalje prava lokacija za sedež novega globalnega centra. Ob tem se zaveda, da so visoko kvalitetna delovna mesta zagotovljena, hkrati pa ugotavlja, da bo tudi podjetje Tab z novim razvojem lahko doprinesel nove zaposlitvene možnosti.  

Kljub delnemu optimizmu, ki trenutno še vlada v lokalni skupnosti, pa so veliko bolj zaskrbljeni zaposleni. Izjav danes, ko so po sestanku z vodstvom družbe zapuščali proizvodnjo, niso želeli dajati, kljub temu pa imajo pomisleke tudi v zvezi z nadaljevanjem proizvodnje Amoksiklava v prihodnjih dveh letih. Vse bolj se zavedajo, da bo to obdobje odločilno zanje, saj mest za vse v Leku več ne bo.

KV