03.10.2019
Kam izginjajo kontejnerji za tekstil ?

Zadruga Dobrote iz Dravograda je skupaj z Ekologi brez meja v letih 2013 do 2015 izvajala projekt Tekstilnica. Glavni cilj projekta je bilo ozaveščanje splošne javnosti o problematiki tekstila – od proizvodnje do potrošnje in ravnanja s tekstilnimi odpadki ter zbiranje, predelava in ponovna uporaba rabljenega tekstila. Odzivi prebivalstva so bili odlični. Zato se je mreža zabojnikov za tekstil hitro širila po skoraj vsej Sloveniji.

Nova oblačila so vse slabše kakovosti in dejansko komaj zdržijo nekaj pranj, zato že po kratkem času dajejo videz ponošenosti. To dejstvo je povzročilo, da se v zabojnikih za rabljen tekstil znajde vse več oblačil, ki niso več primerna za nošenje, torej za ponovno uporabo. To je povzročilo prezasičenost trga rabljenih oblačil ter še vedno nerazrešljivo uganko drage in zahtevne tehnologije reciklaže. Rezultat vsega tega je, da so zbirni centri v Evropi omejili odkup rabljenih oblačil iz držav, kjer je evidentno videti upad kakovosti.
S tem problemom se zdaj sooča tudi Zadruga Dobrote, ki zmanjšuje število svojih zabojnikov in reorganizira dejavnosti. Trenutno je po Sloveniji postavljenih le še 50 zabojnikov, kar skupaj z drugimi dejavnostmi omogoča zaposlitev štirim osebam, a lahko se zgodi, da bodo primorani umakniti tudi preostanek zabojnikov in posledično zapreti zadrugo.

Spremembe bodo nastale šele takrat, ko bodo proizvajalci ugotovili, da trg cenenih oblačil upada in s tem tudi dobički, menijo v zadrugi.

.M. Vrečič -po dopisu