03.10.2019
Koroški dom starostnikov, enota Slovenj Gradec že 11 let


Koroški dom starostnikov, enota Slovenj Gradec je 1. oktobra slavila 11. obletnico delovanja. Danes je dom v Slovenj Gradcu odlično vpet v okolje  in pomeni center dogajanja, prepoznaven pa je po števiolnih presežkih, pa tudi socilanih inovacijah kot je denimo Ključna oseba. Kot je ob prazniku, 1. oktobru, mednarodnem dnevu starejših poudaril direktor Koroškega doma starostnikov Črneče, Srečko Mlačnik, je slovenjgraški dom uresničil vse, kar so si zadali ob začetku delovanja. Dom je uvedel novosti v sistem bivanja starejših v institucijah in uvedel nov model gradnje domov. Slovenjgraški dom je bil tudi zadnji te vrste, ki je bil zgrajen na ta način v državi, odtlej je država razpisovala le še koncesije , kar je do sedaj povzročilo številne probleme. V Sloveniji čaka na sprejem v dom ta hip 7000 ljudi, samo na Koroškem 400, kar kaže, da so potrebe po domovih velike. Prebivalstvo se hitro stara, država pa na to ni pripravljena. 

Dom v Slovenj Gradcu vsa leta vodi Marjana Kamnik, ki je v širšem slovenskem prostoru prepoznavna kot inovatorka socialnega dela, ki rada dela s starejšimi in ki je uvedla več odličnih metod dela, da so zadovoljni vsi, stanovalci, zaposleni in njihovi svojci. Razmere se hitro spreminjajo in zahtevajo tudi nove metode dela, narašča tudi demenca, svojci pa za plačilo zahtevajo tudi vse bolj kakovostne storitve.  Zanje so ključni ustrezni kadri, ki pa jih primanjkuje.

Matični dom, Koroški dom starostnikov Črneče, pa letos v oktobru praznuje okroglo obletnico, 40. letnico delovanja. Gre za prvi dom za strejše na Koroškem, ki je oral ledino na področju institucionalnega varstva starejših. 

V Ljubljani pa se je ta teden začel tudi 19. Festival za tretje življenjsko obdobje, ki vsako leto ponudi pester strokovni, izobraževalni in kulturni program. Svetovni dan starejših so razglasili Združeni narodi, letos poteka pod geslom Potovanje k enakosti med generacijami.

 

IF