03.10.2019
V Slovenj Gradcu obeležili 150. obletnico rojstva Mahatme Gandhija


V počastitev 150. obletnice rojstva politika, odvetnika, novinarja, filozofa, borca za človekove pravice, človekoljuba in mirovnega aktivista, revolucionarja Mahatme Gandhija in 12. obletnici mednarodnega dneva nenasilja, je bil v sredo, 2. oktobra na pošti 2380 Slovenj Gradec, poleg rednih poštnih žigov, v uporabi priložnostni poštni žig. Poleg tega je Koroško filatelistično društvo  v sodelovanju z Mestno občino Slovenj Gradec pripravilo še priložnostno pisemsko ovojnico in maksimum karto/razglednico. Predsednik Koroškega Filatelističnega društva, Jože Keber je poudaril, da so jim tovrstne filatelistične izdaje v veliko čast. Celoten filatelistični sklop je oblikoval arhitekt Borut Bončina, v avli Mestne občine Slovenj Gradec pa praznik zaokrožuje priložnostna filatelistična razstava, ki bo na ogled do konca oktobra. 

V sredo so pri Gandhijevem spomeniku v parku na križišču Glavnega trga in Pohorske ceste v Slovenj Gradcu, mestu Glasniku miru, pripravili  krajšo slovesnost v počastitev 150-letnice rojstva Mahatme Gandhija. Dogodek je Mestna občina organizirala v sodelovanju z Veleposlaništvom Indije, Slovenj Gradec pa je edino slovensko mesto s spomenikom Mahatme Gandhija, ki ga je mestu leta 2010 podarila Indija kot mestu glasniku miru. Župan MO Slovenj Gradec, Tilen Klugler je ob tem poudaril, da ni naključje, da je Slovenj Gradec varuh Gandhijevega spomenika, saj je Glasnik miru že 30 let in znova je bil septembra v Sarajevu na volilni skupščini mest meiru izvoljen za generalnega sekretarja mest, glasnikov miru. To je potrditev za Slovenj Gradec, kjer  uresničujejo načela spoštovanja človekovih pravic, kulturnih, socialnih in rasnih enakosti, po vzoru Gandhija. Saj kot je le-ta dejal : "Moje življenje je moje sporočilo!" in oboje je Slovenj Gradcu v ponos in čast, je še poudaril na slovesnosti župan Tilen Klugler. Tudi indijski veleposlanik v Sloveniji je izrazil veselje, da Gandijev spomenik gostuje v Slovenj Gradcu, ob tem je Slovenj Gradec gostitelj tudi indijskega duha, za kar se je zahvalil. Gandhijeva sporočila o miru, enakosti in prijateljstvu so danes še vedno aktualna.

Mesto Sarajevo je letos gostilo delegate 30. generalne in volilne skupščine mednarodnega združenja mest Glasnikov miru in ta se je uspešno zaključila tudi za Slovenj Gradec, ki je ponovno, že petič zapovrstjo, kandidiral za položaj generalnega sekretarja in bil tudi izvoljen. V  Sarajevu so podelili tudi dve priznanji, eno je prejel Dušan Stojanovič kot namestnik Genrealnega sekretarja in enega Slovenj Gradec za 30. letno delovanje v mednarodnem združenju mest Glasnikov miru. 

IF