03.10.2019
Kako potekajo evropski projekti v Geoparku Karavanke

 

Geopark Karavanke , ki združuje pet občin s slovenske in 9 iz avstrijske strani državne meje je vpet v izvajanje treh evropskih projektov. Medtem ko se projekt Donavske geološke poti približuje svojemu zaključku, pa sta interegova projekta Na Kult in Nature game Peca nekje na polovici. Z malo pozornosti ste lahko tako v mežiški dolini ali pa na oni strani meje že opazili nekatere izvedene infrastrukturne pridobitve . Podrobneje so jih predstavili v info točki turističnega rudnika Podzemlje Pece v Mežici. Turistični rudnik Podzemlje Pece je v okviru podonavskega projekta uredil nove kolesarske poti . Gre za več poti primerno za različne ciljne skupine, od družin z manjšimi otroki do najbolj zahtevnih kolesarjev- spustašev. Med njimi posebej izstopata Grand tour, kolesarska pot po celotnem parku Karavanke , ter Black Hole, adrenalinska steza skozi rudnik.

V interegovem projektu Nature game Peca, pa je na Poljani projektni partner občina Prevalje že postavil dva pokrita paviljona za kolesarje, ki sta vzpodbudila zelo pozitivne komentarje.

Največja investicija iz projekta Nature game, pa bo gradnja panoramske restavracije na Peci. Razpis za izvajalca bo izšel naslednji teden, gradnjo pa se bo začela po končani zimski sezoni 2020. V njem naj bi postavili napredno tehnologijo prezentacije izdelano v Muzeju prihodnosti, centru ars elektronika v Linzu, kar bo zagotovo velika atrakcija na smučišču Peca.