10.10.2019
Vlada sprejela predlog poroštvenega zakona za hitro cesto na Koroško

 

Vlada republike Slovenije je na današnji seji razširila dnevni red in vanj uvrstila tudi za našo regijo silno pomembno točko, vprašanje poroštva za gradnjo tretje razvojne osi, oziroma hitre ceste na Koroško. Že pred koncem seje je pred novinarje stopila ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in povedala,da je vlada sprejela predlog poroštva tako za drugi tir Koper - Divača, kot za dva odseka tretje razvojne osi, ki že imata investicijski program. Eden od njiju je odsek Velenje- Slovenj Gradec. S tem bo tudi Koroška dokončno bolje povezana s prestolnico. Za hitro cesto je poroštvo za sredstva v višini 380 milijonov evrov, z odplačilnim rokom 25 let. Bratuškova je še izrazila prepričanje, da poroštva ne ob treba vnovčevati saj Družba za avtoceste dobro posluje. Zdaj je na potezi državni zbor, kjer pričakuje skoraj soglasno podporo.

Odmevi na Koroškem so zelo pozitivni, koordinator mladinske iniciative za tretjo razvojno os, ki je na tematiko vezala proteste v Ljubljani je povedal,da so zelo veseli novice in da bodo protest , napovedan za 17. oktober v Ljubljani, zamrznili. Seveda pa bodo budno

spremljali kaj se dogaja v državnem zboru, oziroma kako napredujejo pripravljalna dela za zasaditev prve lopate še letos.

Zabeležili smo še več pozitivnih odzivov, od predsednika odbora za gradnja tretje razvojen osi dr. Matica Tasiča, poslancev Jožeta Lenarta ter Janija Prednika , območne gospodarske zbornice in tako naprej .