10.10.2019
Kocerod po osmih letih v nove inovativne produkte


V tokratni oddaji Sredina sredica smo govorili o problematiki odpadkov na Koroškem, predvsem o tem, kaj nas na tem področju čaka v prihodnje. Zato smo gostili direktorja Koroškega centra za ravnanje z odpadki – Kocerod -a, magistra Ivana Plevnika. 

Letos mineva osem let od pričetka obratovanja Regijskega centra za ravnanje z odpadki – Kocerod na Koroškem. Korošci smo pravi čas poskrbeli za odpadke in tako eni od prvih v državi zagotovili celovito predelavo in odvoz komunalnih odpadkov za Koroško.Gre za enega najpomembnejših skupnih projektov koroških občin, ki je bil podprt z evropskimi sredstvi. Zdaj je cilj 12 koroških občin pod streho Koceroda na Koroškem poenotiti vse aktivnosti izvajalcev izvajanja gospodarske službe zbiranja, ravnanja in odvoza odpadkovi. Postopek je v teku in naj bi ga dosegli že prihodnje leto je poudaril mag. Ivan Plevnik. Odlok morajo sprejeti občinski sveti vseh koroških občin, sledila bo operacionalizacija procesa. Dotlej pa morajo izvajalci gospodarskih služb zbiranja komunalnih odpadkov poskrbeti, da izpolnjujejo sprejeto uredbo od ločenega zbiranja do končne obdelave. Prebivalci še nismo ekološko osveščeni, kot bi si želeli, velik problem pa je tudi na državnem nivoju, saj velik del embalaže ne gre v predelavo in ostaja neobdelana.

Kljub težavam je Kocerod obdržal enotno ceno, kar je piomembno za prebivalce Koroške. Odpadki naj postanejo surovina, poudarja mag. Ivan Plevnik, ki poleg inovativnih ekoloških proizvodov kot sta kompost in zelene strehe, stavi tudi na recikliranje surovin iz lokalnega okolja. Temu so namenili tudi 1300 kvadratnih metrov novih pokritih površin za učinkovitejšo predelavo in pripravo surovin po principu krožnega gospodarstva. Plevnik načrtuje nadaljno uporabo surovin potem, ko koroška industrija proizvede več odpadkov, kot je denimo kokosov prah, les ipd...Možnosti so velike, prav tako poti za nadgradnjo ravnanja z odpadki na način, da ti ne končajo na odlagališču ali v sežigu, temveč kot nova priložnost, koristna surovina za nadaljnjo rabo.

IF