24.10.2019
Ob Dnevu OZN v Slovenj Gradcu svečana proslava


Mestna občina Slovenj Gradec praznuje 30. letni jubilej naziva „Mesto – glasnik miru“, ki ga je Slovenj Gradec prejel 19. septembra 1989. V četrtek zvečer bo v Koroški galeriji likovnih umetnosti tudi proslava ob Dnevu OZN, s katero bo Slovenj Gradec počastil svoj jubilej. 

24. oktobra praznujemo ratifikacijo ustanovne listine OZN, sprejete 26. junija 1945, kot Dan OZN. Republika Slovenija je postala članica OZN 22. maja 1992, leta 1989 pa je peti generalni sekretar OZN, Javier Perez de Cuellar podelil mestu Slovenj Gradec svečano listino, s katero je Slovenj Gradec uvrstil med častne nosilce naziva Glasnik miru. Odtlej vseskozi deluje v duhu miru, kar je tudi identiteta Slovenj Gradca. Ob praznovanju 30. letnega jubileja je župan mestne občine Slovenj Gradec izpostavil, da je potrebno povzdigniti glas proti orožju, za mir na svetu, ki ga pretresajo migracije. 

Častni pokrovitelj proslave ob jubileju je predsednik države RS Borut Pahor, ki pa se zaradi neodložljivih obveznosti slovesnosti ne bo mogel udeležiti. Že peti mandat je Slovenj Gradcu zaupana funkcija generalnega sekretarja, vsa mesta so ga letos na volilni skupščini v Sarajevu soglasno znova potrdila. Funkcijo generalnega sekretarja združenja mest glasnikov miru, ki združuje 114 mest, opravlja župan, Tilen Klugler, dunskcijo pomočnika generalnega sekretarja pa vseh pet mandatov Dušan stojanovič. Slovenj Gradec bi moral biti na to funkcijo in vlogo zelo ponosen, ponosen pa tudi na osebnosti, ki so mu začrtale mirovniško identiteto. Tilen Klugler je pri tem poudaril, da bi morali imeti stalni odbor, ki bi si prizadeval za aktualna vprašanja, ki združujejo mesta v asociaciji mest glasnikov miru. 

Koroški filatelistično društvo je v sodelovanju z Mestno občino Slovenj Gradec v počastitev 30. obletnice podelitve naziva Glasnik miru mestu Slovenj Gradec, pripravilo tudi priložnostni žig, ki je danes v uporabi na pošti 2380 v Slovenj Gradcu. Ob tej priložnosti so izdali tudi priložnostni filatelistični sklop, ki ga sestavljajo poštni žig, priložnostna pisemska ovojnica in maksimum karta – razglednica. Sklop, ki ga v avli graščine Rotenturn zaokrožuje priložnostna filatelistična razstava do konca meseca, je oblikoval arhitekt Borut Bončina.

IF