25.10.2019
Naziv glasnik miru moramo ponotranjiti in razumeti poslanstvo


 

Mestna občina Slovenj Gradec je v četrtek v Galeriji likovnih umetnosti pripravila osrednjo   proslavo v počastitev dneva Organizacije združenih narodov in tridesete obletnice prejetja naziv “mesto – glasnik miru”.

Tri desetletja so torej pretekla, odkar je tedanji generalni sekretar Organizacije združenih narodov DeCuellar, mestu zaupal to častno poslanstvo.

 

Župan Mestne občine Slovenj Gradec je v svojem nagovoru poudaril, da mirovniška dejavnost mesta ni stara zgolj tri desetletja, da je že od leta 1966 dalje s tematskimi razstavami na mirovniškem zemljevidu tudi Koroška galerija likovnih umetnosti. Ob tem je spomnil na tiste meščane, ki so Slovenj Gradec ponesli med prepoznavna, ugledna in napredna mesta, to sta profesorja Karel Pečko in Tone Turičnik, Bogdan Pogačnik ter primarij Drago Plešivčnik, pa tudi na nekdanje župane, vodstva in zaposlene v javnih zavodih in ustanovah, ki so s svojim delom, projekti in predanostjo ideje vizionarjev tudi udejanili. Zahvalil se je tudi vsem izobraževalnim institucijam, ki pomen bivanja v mestu, ambasadorju miru, prenašajo v zavest mlajših generacij. Poudaril je aktivnosti in ugled na mednarodnem področju ter pozval, da si moramo z lastnim delom prizadevati za uresničevanje temeljnih človekovih pravic, za varnost in dobro počutje in ker so v oboroženih konfliktih prve tarče večinoma mesta in njihovi prebivalci, je nujno, da prav glasniki miru svoje poslanstvo izpolnjujemo glasno in koordinirano.

Mesta glasnike miru druži skupna želja po miru, ki naj bi vsakomur omogočil živeti polno, varno, dostojanstveno in produktivno življenje, ne glede na družbeni razred, ki mu pripada. Klugler je še poudaril, da si v Slovenj Gradcu želijo sprememb in tej želji tudi sledijo s ciljem nadgradnje v občo kulturo miru, sodelovanja in sožitja v mestni občini, regiji in širše. „ Naj naziv glasnik miru ne ostane le na papirju, temveč se ga potrudimo ponotranjiti in razumeti poslanstvo, ki so nam ga naložili naši cenjeni predhodniki, „ je še dodal župan Mestne občine Slovenj Gradec.

V kulturnem programu je nastopil mešani komorni zbor Carinthia Cantat z godalnim kvartetom. Častni pokrovitelj svečanosti pa je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.