29.10.2019
Poslanci o poroštvu za 3. razvojno os v prvem branju


Potem, ko poslanci v prvem branju danes razpravljajo o predlogu zakona o poroštvu za tretjo razvojno os, na Darsu pravijo, da po sprejetju poroštva ni več ovir za gradnjo. Prva lopata zagotovo bo v sklopu Gaberke, kjer bodo stekla pripravljalna dela, kamor bodo odvažali nekoristen material v Premogovnik Velenje.

Kot je za Koroški radio pojasnil Vili Žaverlan, član uprave Darsa, imajo za pripravljalna dela sklopa Gaberke izdelano že vso projektno dokumentacijo, izdana je bila vloga za gradbena dela na MOP, kjer pričakujejo le še mnenje Direkcije za vode. Prav tako je že v teku javno naročilo za izbor izvajalca del, kjer so dobili šest ponudb in se bližajo zaključku pregleda teh ponudb. Po izboru ustreznega izvajalca, pravi Žaverlan, bi lahko, če ne bo kakšnih pritožb, že dobili izvajalca in tudi ceno izvedbe del. Pojasnil je, da bo ta postopek zaključen do sredine novembra, z deli pa bodo lahko pričeli takoj, ko bodo temperaturne razmere to omogočale, v spomladanskem delu.

Sledila bo gradnja preostalih sklopov severnega dela 3. razvojne osi, ki zajema osem zahtevnih sklopov, najzahtevnejši so na odseku Velunje proti severu. Oba odseka severnega dela 3. razvojne osi, v skupni dolžini 31,5 km, na trasi od Šentruperta do Slovenj Gradca, spadata med zelo zahtevne projekte. Zgradili bodo 5 dvocevnih predorov v dolžini 3300 metrov, 1 enocevnega v dolžini 400 metrov, 3 galerije, 26 viaduktov, 15 podvozov, 11 nadvozov, 8 mostov in 8 priključkov.

 

IF