14.11.2019
Prostovoljcem v programu "starejši za starejše" Lekova donacija

Koroški prostovoljci v programu Starejši za starejše, ki deluje v okviru Zveze društev upokojencev so se sinoči zbrali v gostišču Dular v Kotljah, na srečanju pa je podjetje Lek programu podarilo tudi donacijo v višini 10. 000 evrov. Okoli 100 koroških upokojencev, ki so aktivni v programu Starejši za starejše je včeraj prisostvovalo predaji Lekove donacije, ki sta jo iz rok Lekove predstavnice Mojce Pavlin prejeli vodja programa Starejši za starejše Rožca Šonc in podpredsednica Zveze društev upokojencev Vera Pečnik. Program deluje že 15 let, na Koroškem so ga zagnali skupaj s Šaleško regijo v letu 2006, samostojno, s sedmimi koroškimi društvi upokojencev, pa deluje od leta 2013. Letos se jim pridružuje še mislinjsko društvo, tako, da bo za vsaj 600 uporabnikov v programu skrbelo preko 130 prostovoljcev. 90 odstotkov vključenih v program meni, da se jim je življenje zaradi vključenosti v program izboljšalo, pravi vodja Rožca Šonc. Ob tem poudarja, da je najpomembnejše druženje, pogovori, ki blažijo osamljenost starejših. Za tem pa so seveda izjemno pomembni tudi prevozi starejših in pomoč na domu v obliki gospodinjskih opravil. Potrebovali bi tudi več prostovoljcev, ki bi znali nuditi zdravstveno oskrbo. Slednjo lahko ponudijo zgolj tisti starejši z izobrazbo iz zdravstva.

Lek se že vrsto let vključuje v družbeno odgovorne in prostovoljske projekte, z donacijo pa bodo upokojencem že drugo leto zapored pomagali vključiti še več prostovoljcev, je povedala Mojca Pavlin, ki je še dodala, da v okolju prepoznavajo prispevek, ki ga imajo upokojenci, zato tudi pomagajo, saj je tudi njihova naloga pomoč ljudem. 

Pomoč drugim je tudi pomoč zame, pa pravi ena od prostovoljk, Mojca Pečnik s Prevalj, ki se je v projekt vključila po upokojitvi ko ji je manjkala družba ljudi. V svojem poklicu se je namreč nenehno srečevala z ljudmi, in kot pravi, to počne najraje v svoje okolju. Ob tem pa poudarja, da več, kot ona da ljudem, dajo drugi njej.  Glede na starajočo se družbo bodo tovrstni projekti in prostovoljci vse bolj potrebni, zato v društvih vabijo vse, ki imajo radi soljudi, da se jim pridružijo.

KV