14.11.2019
Kako izboljšati stanje na področju diabetesa v prihodnje


Ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni, ki ga obeležujemo 14. novembra 2019, so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje izdali elektronsko publikacijo z naslovom Ožji nabor kazalnikov za spremljanje obvladovanja sladkorne bolezni v Sloveniji.

Ob vsakoletnih kampanjah ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni slišimo intenzivna ozaveščanja glede velikega bremena, ki ga kardiovaskularnim zapletom povzroča diabetes, kajti diabetiki imajo do 4 krat večjo možnost za nastanek srčno žilnih zapletov kot ostali. Stalno spremljanje kazalnikov o osebah z velikim tveganjem za sladkorno bolezen tipa 2 ter o bolnikih s sladkorno boleznijo, predstavlja osnovo za spremljanje učinkovitosti ukrepanja in napredka pri izvajanju in uresničevanju ciljev Nacionalnega programa obvladovanja sladkorne bolezni in za načrtovanje nadaljnjega ukrepanja. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje v sodelovanju z Inštitutom za nutricionistiko pa z novembrom 2019 pričenjamo tudi s projektom Odkrijmo sladkorno.

K sodelovanju v raziskavi bodo vabljeni izbrani odrasli prebivalci Slovenije. V okviru raziskave bodo tisti, ki bodo prejeli vabilo, zaprošeni, da v laboratoriju izvedejo brezplačno testiranje na sladkorno bolezen tipa 2, strokovno imenovan oralni glukozni tolerančni test. Vsebinski vodja projekta dr. Jelka Zaletel je ob tem povedala, da je testiranje brezplačno in bodo povabilo ljudje prejeli po pošti. Izpostavila je, kako zelo pomembno je, da se ga povabljeni udeležijo, saj bodo rezultati testa najbolj koristni predvsem zanje. Lahko bodo v primeru bolezni še pravočasno ukrepali. 

Sodelovanje v raziskavi je koristno za ljudi, ki bodo povabljeni, prav tako pa tudi za razumevanje, kaj moramo na nacionalnem nivoju glede diabetesa postoriti za izboljšanje v prihodnje.

IF