15.11.2019
Okrogla miza o perspektivah koroškega gospodarstva

Sinoči je na Prevaljah potekala debata o aktualnih izzivih koroškega gospodarstva, kjer so sodelovali gospodarski minister Zdravko Počivalšek, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup, direktor podjetja TAB, Bogomir Auprih in direktor podjetja Lek Prevalje, Roman Burja. Debato je pripravil častnik Večer.

Koroško gospodarstvo je kljub določenim turbulentnim odločitvam ene od multinacionalk, v dobri kondiciji, lani so koroške družbe in podjetja ustvarili kar za 2,17 milijarde evrov prihodkov od tega več kot polovico na tujih trgih. Kljub ugodni gospodarski klimi se regija prazni, v zadnjih letih za minus 5000 prebivalcev, vzrok, cestna povezava, na katero Koroška čaka že več kot dvajset let. Gospodarstvo pa se vseeno prebija. Še več, gospodarski kazalci še vedno kažejo v pozitivno smer, kljub temu, da je pred kratkim umik proizvodnje napovedal eden boljših koroških zaposlovalcev Lek Prevalje. Novozgrajeno Lekovo halo naj bi kmalu kupilo podjetje TAB, ki se bo s tem še okrepilo v koroški regiji. Direktor podjetja TAB Bogomir Auprih je povedal, da TAB ostaja koroško slovensko podjetje. Če bodo šli v litij ionski projekt, je vse bolj ali manj načrtovano, da bo na Koroškem. A je poudaril, da slovenski minister ponuja 20 odstotkov subvencij, v Makedoniji pa država ponuja 50 odstotne subvencije. A kljub temu jedro ostaja pri nas na Koroškem.

Kot pravi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek Slovenija spodbuja tovrstne investicije. Veselijo se razvojnih aktivnosti, ki jih v prihodnje napovedujejo v podjetju TAB. Nova zakonodaja sedaj omogoča, da država podpre tudi domače investicije, in sicer v vrednosti 20 odstotkov.

Štiri leta se v Tabu že ukvarjajo z litij ionskimi baterijami, trenutno uvažajo pol izdelke iz Azije, jih pri nas sestavljajo in prodajajo naprej po Evropi. Po dogovoru z azijskim partnerjem se naj bi sedaj vsa proizvodnja preselila na Koroško, zato so tudi glavni interesenti za odkup novozgrajene Lekove hale. Zgodba se naj bi odvila še do konca letošnjega leta.