19.11.2019
Tudi filatelisti obeležujejo dan Rudolfa Maistra

Koroško filatelistično društvo je, v počastitev slovenskega državnega praznika, dneva Rudolfa Maistra, pripravilo priložnostni poštni žig, ki bo, poleg rednih poštnih žigov, v soboto, 23. novembra 2019, v uporabi na pošti 2390 Ravne na Koroškem. Poleg priložnostnega poštnega žiga so filatelisti v sodelovanju s Koroškim domoljubnim društvom Franjo Malgaj pripravilo še dotisk na dopisnico. Na njem so upodobljeni glavni poveljnik , general Rudolf Maister, ter njegova poveljnika na zahodnem delu Koroške major Alfred Lavrič, ter na vzhodnem delu poročnik Franjo Malgaj. Sklop, ki ga zaokrožuje priložnostna filatelistična razstava avtorja Jožeta Kebra v prostorih pošte 2390 Ravne na Koroškem, je oblikoval arhitekt Borut Bončina.

Dan Rudolfa Maistra je slovenski državni praznik, ni dela prost dan in se ga od leta 2005 praznuje 23. novembra. Na ta dan je Rudolf Maister leta 1918 s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo in jo razpustil.

Filatelistična dopisnica je istočasno tudi vabilo na proslavo dneva Rudolfa Maistra, ki bo potekala jutri, v sredo 20. novembra, v veliki dvorani Kulturnega centra Ravne na Koroškem. Slavnostna govornica bo predsednica Zveze društev general Maister Lučka Šerbec Lazarov. Pred proslavo bo v avli Kulturnega centra na ogled razstava o bojih za severno mejo. Soorganizator proslave Koroško domoljubno društvo Franjo Malgaj pa vabi v soboto tudi na pohod po Malgajevi poti. Zbirno mesto je ob 10.uri pred Kulturnim domom.