19.11.2019
Teden slovenskih splošnih knjižnic


V Tednu slovenskih splošnih knjižnic tudi v vseh koroških knjižnicah potekajo prireditve s poudarkom opozoriti na pomen splošnih knjižnic- Zato te dni obujajo dediščino, s pravljičnimi dogodki sledijo letošnji izbrani temi »Zelene knjige« in spodbujajo bralno kulturo.

V Knjižnici Ksaverja Meška Slovenj Gradec so že včeraj v sklopu projekta »Rastem s knjigo« gostili učence Osnovne šole Podgorje pri Slovenj Gradcu. Knjižničarke so se z mladimi pogovarjale o knjigah in informacijskih virih, kako pač elektronski viri lahko danes človeku pridejo prav.

Ta torek v Slovenj Gradcu postavljajo razstavo okoljevarstvenih knjig, v Knjižnici Dravograd pa bodo takšno razstavo postavili v petek. V knjižnici Mislinja so v torek  prebrali eko-pravljico, v Koroški osrednji knjižnici doktorja Franca Sušnika Ravne pa bo še do 30. novembra na ogled prva samostojna razstava krajinskih motivov akademske slikarke Laure Kumprej. Tam so se v torek dopoldne v knjižnici na Prevaljah, odvijala tudi Knjižna paberkovanja, s katerimi bodo na Ravnah nadaljevali v četrtek.

V Knjižnici Dravograd so torek namenili bralni kulturi. Ob 18. uri bo Slovenjgradčanka Nataša Zupanc, v sklopu potopisno-literarnega večera »Rastemo z/s«, predstavila svoj avtobiografski knjižni prvenec »Oblečena v kente«. Zgodba se odvija v Gani, v času, ki ga je avtorica preživela med domačini, vpijala njihovo kulturo in magičnost te črno-črne dežele.

Sreda, prav na Dan slovenskih splošnih knjižnic, bo v dravograjski in slovenjgraški knjižnici dan brez članarine in brez zamudnine, v ravenski knjižnici pa bodo predstavili knjigo »Kot bi luna padla na zemljo«, v kateri je Tadej Golob opisal eno največjih slovenskih igralk 20. stoletja, Mileno Zupančič. V radeljski knjižnici bodo ta dan imeli razstavo gradiva, ki je bilo v zadnjih letih najbolj iskano in največkrat izposojeno v slovenskih knjižnicah.

V četrtek bodo v koroških knjižnicah začeli z novo bralno sezono bralne značke za odrasle »Korošci pa bukve beremo«. Ob tej priložnosti bo doktorica Manja Miklavc na Ravnah predavala o svoji znanstveni monografiji »Otroštvo v deželi kralja Matjaža«, ki je luč sveta ugledala letošnjo pomlad. V Dravogradu pa se bodo posvetili odpravljanju najpogostejših slovničnih, pravopisnih napak.

Četrtkova slovenjgraška prireditev že sodi v sklop praznovanja 70. obletnice Knjižnice Ksaverja Meška, zato bodo predstavili knjigo v svoji lastni založbi, z naslovom »Pri Hrastovih«, ki jo je prav za to priložnost po istoimenski dramski literarni predlogi pisatelja s Sel Franca Ksaverja Meška ustvaril risar stripa Santiago Martin Sanchez.

Različne prireditve se bodo v vseh koroških knjižnicah odvijale vse do sobote, ko bo teden slovenskih splošnih knjižnic po vsej državi zaključen.

AP