20.11.2019
Svetniki občine Muta po prvem branju sprejeli proračun


Občina Muta ima v letu 2020 preko 7 milijonov evrov vreden proračun, svetniki so opravili prvo obravnavo z nekaj pripombami in ga sprejeli, soglašali pa so tudi z realizacijo izgradnje lastnih gravitacijskih vodnih virov, tudi avstrijskega.

Občina Muta ima za prihodnje leto poleg primerne porabe investicijsko in tehnično zahteven proračun. Kar 45% investicijskih sredstev je zagotovila iz razpisov, iz različnih evropskih virov in kohezijskih iz razvoja regij. Poleg zajetnega dela financiranja šolstva in socialnih transferjev, želijo na Muti dokončati že začete projekte kot so trška jedra in kolesarko do meje z Dravogradom. Župan občine Muta, Mirko Vošner je pojasnil, da bodo po obnovi občinske stavbe Kinhofen uredili še gasilski muzej, kar so obljubili PGD Muta, pripravili pa tudi projekte za dokončanje večnamenske dvorane. Glede problematike širitve vrtca, kar so izrecno zahtevali nekateri svetniki, pa je župan dejal, da se pripravljajo na širitev, za kakšno obliko, pa se bodo še odločili. Med novostmi, za katere so dali pobudo svetniki, je izpostavil tudi sofinanciranje malih čistilnih naprav in ureditev prometne infrastrukture na Gortini, kjer se dogovarjajo z Direkcijo RS za ceste za obvozno cesto in zavijalni priključek.

Več kot polovica sofinancerskih sredstev iz evropskih virov gre za izgradnjo projekta vodooskrbe, pri projektu pa nasploh občine želijo doseči podaljšanje do konca leta 2021. Ministrstvo za okolje je občini Muti odobrilo spremembo poenostavitve in pocenitve trase vodovoda na Svetem Primožu, s čimer zagotavljajo svoje lastne vodne gravitacijske vire. Svetniki občine Muta pa so soglasno potrdili prizadevanja za izgradnjo višinskih vodnih virov na Pernicah, oziroma Mlakah ter na avstrijskem vodnem viru v dolžini 380 metrov, kjer pa je dejal župan Vošner, so strokovnjaki že na delu, prav tako tudi že prvi gradbeni stroji. Projekt na avstrijskem vodnem viru znaša 120 tisoč evrov, pri čemer bodo sredstva koristili iz 21. člena razvojnih sredstev za občine pri investicijskih vlaganjih, 20% te investicije pa bodo finančno pokrili sami.

Občina Muta se je v mandatu župana Mirka Vošnerja zadolžila le za del projekta vodooskrbe, za kar ima na voljo 300 tisoč evrov, v letu 2020 pa se bo zadolžila še v primeru, da MOP ne bo odobrilo 800 m del izgradnje vodovoda na slovenski strani na Pernicah.

 

IF