05.12.2019
Branju prijazni občini Ravne in Mežica

Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo Republike Slovenije za kulturo so v torek v Kulturnem domu v Medvodah tretjič podelili nazive Branju prijazna občina.

Naziv, ki je namenjen spodbujanju aktivnosti lokalne skupnosti za izboljšanje bralne pismenosti in kulture, je letos prejelo deset slovenskih občin , med njimi tudi občina Ravne na Koroškem in občina Mežica. Skupaj je od leta 2017 nazive Branju prijazna občina prejelo 38 občin, med njimi občina Črna.

Predstavnike nagrajenih občin so ob podelitvi nazivov nagovorili Nejc Smole, župan občine Medvode, dr. Vladimir Prebilič, podpredsednik Skupnosti občin Slovenije in župan občine Kočevje ter mag. Tatjana Likar, svetovalka za knjižničarstvo na Ministrstvu RS za kulturo.

V imenu občine Ravne sta nagrado prejeli Marija Vrhovnik Čas iz urada za operativne in splošne zadeve občine Ravne ter mag. Irena Oder, direktorica Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika Ravne, prav tako sta jo prevzeli za Mežico.

Občine so pomemben dejavnik pri spodbujanju branja, ki po zadnjih raziskavah med Slovenci ni na zavidljivem mestu. Javni natečaj Branju prijazna občina je nastal z namenom, da občine spodbudi k bolj aktivnemu delovanju v lokalni skupnosti, ki presega okvire javne knjižničarske službe, to je na primer organiziranje različnih promocijskih prireditev za branje, založništvo, podpora domačim avtorjem in podobno.