11.12.2019
Nezadovoljstvo zaradi neizplačila božičnice v SIJ

V družbah Sij- slovenske industrije jekla z izjemo družbe ZIP center letos zaposleni ne bodo prejeli božičnice.

V skupini SIJ utemeljujejo, da so reprezentativni sindikati družb maja letos podpisali z družbami Skupine SIJ dogovor o izplačilu regresa in nagrade za poslovno uspešnost. Znotraj dogovora so bili usklajeni tudi kriteriji za izplačilo nagrade za poslovno uspešnost: nagrada za poslovno uspešnost se izplača v primeru doseganja gospodarskega načrta družbe. Ker gospodarski načrti družb SIJ Metal Ravne in SIJ Ravne Systems ni bil realiziran, nagrada za poslovno uspešnost, enako kot v ostalih družbah Skupine SIJ, v letu 2019 ne bo izplačana. V družbi SIJ ZIP center, ki je edina uresničila načrtovani gospodarski načrt, bo izplačana nagrada za poslovno uspešnost v višini 250 evrov bruto.

Novica zelo negativno odmeva med zaposlenimi v družbah Sij Metal in Systems Ravne.

Predsednik sindikalne konference Skei , Boris Štriker se je na javnost obrnil z izjavo, v kateri navaja, da pozivajo vodstva posameznih družb, vodstvo SIJ-a ,lastnika in manjšinskega lastnika , da izplačajo božičnico. Za nedoseganje gospodarskega načrta so kriva vodstva posameznih družb in vodstvo SIJ v Ljubljani, najlažje pa je za to s prstom pokazati na zaposlene; poslovanje v preteklosti, v krizi leta 2008 je bilo bistveno slabše, pa so vseeno bile izplačane božičnice. V preteklosti so zaposleni na lokaciji gospodarskega območja železarne Ravne že pokazali, kaj se lahko zgodi, če se širi nezadovoljstvo med zaposlenimi. Sindikat SKEI , ne bo prevzel odgovornosti, v kolikor bo prišlo do motenja delovnih procesov. V zaključku izjave, še enkrat javno pozivajo vse direktorje družb SIJ na lokaciji Ravne, vodstvo uprave Sij, večinskega in manjšinskega lastnika, ki je republika Slovenija, da se ponovno obravnava izplačilo božičnice. Pričakujejo tudi povabilo na pogovor in reševanje tega problema.

V dopisu ,ki smo ga prejeli na naš naslov iz uprave skupine Sij še navajajo, da so letos izplačali regres v višini 1400 evrov, prihranek pri davčni olajšavi 300 evrov bruto , pa bi izplačali, če bi dosegli gospodarski načrt. V upravi Sij so tudi priznali , da so lani izplačali božičnico, čeprav gospodarski načrt ni bil dosežen.