09.01.2020
Koroške občine bodo sodelovale v projektu Zdrava mesta

Projekt Zdravje v občini je vseslovenski projekt v katerem zbirajo podatke o demografskih in zdravstvenih značilnostih prebivalcev v vseh slovenskih občinah , o njihovem odzivu na preventivne zdravstvene programe in podobno. Raziskava ni sama sebi namen, zato na osnovi podatkov za občine, ki želijo sodelovati z nacionalnim inštitutom za javno zdravje, ustanovijo zdravstveni svet in izdelajo dolgoročni načrt aktivnosti. Trenutno v projektu sodeluje deset koroških občin, predstojnica območne enote nacionalnega inštituta za javno zdravje Ravne Neda Hudopisk je povedala, da želijo pridobiti še preostali dve koroški občini , ustanoviti regijski svet za zdravstveno preventivo, hkrati vse povezati tudi v projektu Zdrava mesta.

V oddaji sredina sredica smo s predstojnico obdelali še druga področja javnega zdravja kot so vpetost v program sanacije okolja zaradi bremen preteklosti v zgodnji Mežiški dolini, program o izpostavljenosti otrok do kemikalij, pa vzpostavljanje regijskega

centra za duševno zdravje in tako naprej. Na inštitutu poleg zdravstvenih domov in osebnih zdravnikov, opravljajo vse vrste cepljenje. Na vprašanje, ali je še čas za cepljenje proti gripi je predstojnica Hudopiskova odgovorila,da bodo cepili tako dolgo, da se krivulja obolenj obrne navzdol. Kulminacijo obolenj pričakujejo konec januarja in v februarju.

Cepljenje je brezplačno za starejše od 65 let, kronične bolnike in nosečnice....