23.01.2020
Zlati znak JSKD Tadeji Vulc, skladateljici iz Radelj ob Dravi


Drevi ob 18. uri bodo na Ljubljanskem gradu podelili najvišja priznanja za najpomembnejše v ljubiteljski kulturi. Zlati znak Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti pa bo prejela skladateljica Tadeja Vulc iz Radelj ob Dravi, za izjemno ustvarjalno delo na področju vokalne glasbene dejavnosti.

Tadeja Vulc, rojena v preprosti družini, je svoje prve glasbene izkušnje pridobila od svojih najdražjih, največ od očeta. Svoje znanje je izpopolnjevala v osnovni in glasbeni šoli, kasneje tudi na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru, kjer je njeno glasbeno ustvarjanje vzkalilo in obrodilo prve sadove ter našlo svojo smer. Svoje glasbeno obzorje je razširila na Akademiji za glasbo v Ljubljani, svoj talent pa je nadalje razvijala tudi na Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti na Dunaju, smer kompozicija. Vselej je našla tudi čas za vaje z zbori, ki jih je vodila v svoj rodni kraj.  Kot zborovodkinja neprekinjeno deluje že triindvajset let. Že po koncu osnovne šole je prevzela svoj prvi zbor, Upokojenski mešani pevski zbor Radlje, potem je vodila Moški pevski zbor Ribnica in kasneje še ženskega. Sledili so številni projekti z Mešanim pevskim zborom Selnica ob Dravi in z Dravograjskim oktetom, sodelovala pa je še z desetimi drugimi zbori in vokalnimi zasedbami. Zdaj je umetniška vodja Akademskega pevskega zbora in Dekliškega pevskega zbora Oddelka za glasbo Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru.

Že v svojih mladostniških letih se je začela uveljavljati kot ustvarjalna in vsestranska skladateljica, umetniška vodja, zborovodkinja in pedagoginja. Pohvali se lahko z več kot dvestotimi kompozicijami.

Za Koroški radio je dejala, da se veseli te podelitve, kjer bo nastopila s svojim Akademskim zborom, z ljudmi, s katerimi ustvarja, ji je pa žal, da ne more slaviti s starši, ki sta že preminula, saj sta ji dala to glasbeno popotnico in jo podpirala. Dejala je, da zanjo Zlati znak pomeni potrditev  in spodbudo in ker dela s srcem ter ljubeznijo, to ljudje opazijo. Poudarila je, da ne dela zato, da bi bila všečna, pač pa poskuša biti iskrena do glasbe. To svojo dvojnost, skladateljstvo in zborovodstvo ne gre opustiti, saj kot pravi, se pri njej odlično dopolnjujeta in to jo osrečuje. 

Njen slog pisanja se močno razlikuje od povprečja, saj v svoje skladbe pogosto vključuje posebne zvočne in vizualne učinke. Morda so prav zato tako priljubljene in jih pogosto izvajajo na območnih revijah, regijskih, državnih ter mednarodnih zborovskih tekmovanjih. Tadeja Vulc navdihuje in spodbuja ustvarjalnost v vseh, s katerimi sodeluje, pretanjeno se vživlja v skladbe, ki jih izvaja z zbori, predano prenaša svoje znanje na mlajše rodove. Kot skladateljica in zborovodkinja je dobitnica številnih državnih in mednarodnih nagrad. Tokratni zlati znak pa ji JSKD podeljuje za njen bogat glasbeni opus, dosežene uspehe in izjemno ustvarjalno delo na področju vokalne glasbe.

IF