30.01.2020
Na Ravnah so predstavili prireditve ob 400 letnici jeklarstva

Na Ravnah bodo letos proslavili 400 letnico jeklarstva v teh krajih.

Pri tem so moči združili Koroški pokrajinski muzej, občina Ravne in največja jeklarska družba Sij Metal Ravne. Na novinarski konferenci so predstavili dogodke, ki se bodo odvijali preko celega leta. Doktorica Karla Oder iz muzeja Ravne je povedala, da se je zgodba začela leta 1620 , ko je Melhior Puc postavil fužine v Črni, kmalu je pobudo pri tem poslu prevzela rodbina Thurnov. Žebljarne so bile tako v Črni kot v Mežici. V 19. stoletju je bila vodilna železarna Prevalje bratov Rosthorn, ki je izdelovala železniške tračnice, ter s tehničnimi izboljšavo nekaj časa uspešno tekmovala na trgu. Na prelomu v 20. stoletje prevaljska železarna izgine, vodilno vlogo prevzame Guštanj oziroma Ravne, do današnje skupine SIJ- Slovenka industrija jekla.

Proslavljanja je pomembno zaradi tega, ker se z jeklarstvom istovetijo Ravne in njegovi prebivalci in še danes kljub spremenjenim razmeram ostaja vodilna gospodarska panoga. Sponzor večjih dogodkov bo kajpak Sij Metal Ravne. Sara Wagner iz korporativnega komuniciranja Sij je napovedala prireditev za poslovne partnerje in povabljene goste iz lokalne skupnosti, dogodek za vse zaposlene, kot posebnost pa ,da bo letos olimpijska bakla na pot krenila po Sloveniji do Tokia, krenila prav z Raven.

Poleg naštetih , bodo še številne druge prireditve, na primer Poletje v stari železarni, nova železarska himna v izvedbi pihalnega orkestra ravenskih železarjev , tri muzejske razstave, simpozij in publikacija, pogovor pod Najevsko lipo bo namenjen jeklarstvu, svoje bodo dodali še filatelisti, športniki, vse skupaj pa bo potekalo pod novim logotipom, ki so ga že predstavili .

Žal ostaja neuresničena želja, da bi ob jubilejnem letu odprli tudi nov železarski muzej.