04.02.2020
Škof slovenskega rodu na čelu krške škofije

V Celovcu so v škofa krško-celovške škofije posvetili koroškega Slovenca Jožeta Marketza. Del slovesnosti je potekal tudi v slovenskem jeziku, udeležilo pa se je je več kot tisoč ljudi, tudi najvišji cerkveni dostojanstveniki.

Okoli 600 obiskovalcev je do zadnjega sedeža zapolnilo stolnico svetih Petra in Pavla, skupaj s tistimi v šotoru pred cerkvijo pa jih je bilo več kot tisoč. Slovesnosti se je udeležilo tudi veliko cerkvenih dostojanstvenikov, na čelu z apostolskim nuncijem Pedrom Lopezom Quintano, avstrijskim kardinalom Christophom Schönbornom in 25 škofi.

V pridigi so izpostavili Marketzevo delovanje v vlogi direktorja koroške Karitas.
Del slovesnosti je potekal tudi v slovenskem jeziku. Marketz je namreč odgovore na vprašanja, s katerimi je izrazil pripravljenost na položaj škofa, podajal v obeh jezikih:
"Ich bin bereit – pripravljen sem." Nazadnje so novemu škofu podelili še insignije: škofovski prstan, mitro in pastirsko palico.

Z Marketzem, ki ga je papež Frančišek na položaj imenoval na začetku decembra lani, bo krško-celovška škofija po dolgih letih na svojem čelu znova dobila nekoga po rodu iz avstrijske Koroške in šele drugega krškega škofa slovenskega rodu.