03.03.2020
GZS s projektom Polet za razvoj celovitega poslovnega modela za delodajalce za aktivno staranje zaposlenih


V oddaji Koroška pod drobnogledom smo predstavili ključne podatke gospodarske slike Koroške za preteklo leto, skupaj s Koroško gospodarsko zbornico povabili inovatorje k prijavi na razpis, ki je odprt do 15. aprila in predstavili zanimiv projekt GZS Polet namenjen delodajalcem za ustvarjanje pogojev za zdravo staranje starejših zaposlenih.

Direktorica Koroške gospodarske zbornice mag. Aleksandra Gradišnik je predstavila podatke gospodarske slike Koroške za preteklo leto. Ti kažejo nadaljevanje gospodarske rasti, predelovalne dejavnosti pa so generator rasti gospodarstva, ki je na Koroškem izrazito izvozno naravnano, kar pozitivno vpliva k presežku v trgovinski bilanci. Zmanjšuje se brezposelnost, med delovno aktivnimi pa se povečuje delež delovno aktivnih v starostnih skupinah od 55 do 59 let, 60 in več, pa tudi mladih.

Da so starejši zaposleni tudi koristni, se danes zavedajo v mnogih podjetjih, zato je cilj GZS ukrepe prenesti v prakso, kar pomeni podjetjem pomagati ustvariti primerne pogoje, da bo njihovo delovno okolje omogočilo zdravo staranje zaposlenih, s čimer bo posledično manj bolniških. Gospodarska zbornica je za delodajalce v naši oddaji predstavila projekt Polet v vzhodni kohezijski regiji, ki nagovarja podjetja k prijavi na razpis, ki je odprt ves mesec marec in je usmerjen v razvoj celovitega modela pogojev za aktivno in zdravo staranje zaposlenih. Direktorica koroške gospodarske zbornice, mag. Aleksandra Gradišnik je povedala, da opis projekta in vse glede prijave delodajalci najdejo na spletni strani polet.si, število mest pa je omejeno na 60 in bodo upoštevali vrtni red prijav. Izrazila je željo, da bi se v čim večjem številu prijavila tudi koroška podjetja.

Podjetja bodo v projektu pridobila analizo stanja na področju aktivnega in zdravega staranja ter odsotnosti z dela, strokovno svetovanje in podporo pri načrtovanju ukrepov, individualiziran program in načrt priporočenih ukrepov, usposabljanje in izobraževanje ter strokovno informativna gradiva ter praktična podporna orodja.

 

IF