05.03.2020
Po prvi okužbi z novim virusom v Sloveniji, tudi na Koroškem skupni sestanek vseh deležnikov


Potem ko je bil potrjen prvi primer okužbe z novim koronavirusom pri nas, bodo epidemiologi skušali poiskati vse, ki so bili v tesnejših stikih z okuženim Slovencem, ki se je vrnil iz Maroka prek Italije. Prva okužena Slovenca sta bila sicer februarja potnika ladje Diamond Princess, a sta okužbo po tedanjih zagotovilih pristojnih prebolela na Japonskem in sta se v Slovenijo vrnila zdrava. Zdravstveni delavci poudarjajo samozaščitne ukrepe kot so higiena rok, nekoliko večja oddaljenost od osebe, s katero se pogovarjamo, ter odmik od drugih, če zbolimo. Virus se prenaša kapljično. To pomeni, da je za prenos potreben tesnejši stik z okuženim.

Po državi je odprtih 16 točk, kjer bolnikom odvzamejo bris. Brise bodo tako odvzemali tudi v Zdravstvenem domu Slovenj Gradec, kjer so navodila navedena na vhodnih vratih, prav tako poudarjajo telefonski klic osebnemu zdravniku, v kolikor bi bil sum na obolevnost s koronavirusom, nikakor pa takšni pacienti ne smejo vstopati v prostore zdravstvenega doma. Zdravstveni dom Slovenj Gradec ima objavljeno tudi 24. urno dežurno številko 031 393 112, kamor ljudje lahko pokličejo.

Danes dopoldne pa je v Slovenj Gradcu sklican regijski sestanek vseh ključnih deležnikov, zdravstvenih institucij, tudi bolnišnico, NIJZ in CZ, vseh, ki so vključeni v ukrepanje v primeru širjenja novega korona virusa.


 

IF