05.03.2020
Začetek gradnje 3 osi se odmika

Začetek gradnje na severnem delu tretje razvojne osi na lokaciji Gaberke, nazadnje predviden v prvi polovici letošnjega leta, se odmika. Državna revizijska komisija je ugodila dvema zahtevkoma za revizijo in razveljavila odločitev Družbe za avtoceste Republike Slovenije ( DARS), da dvema prijavama gradbincev ne prizna sposobnosti sodelovanja. Dars čaka še na odločitev državne revizijske komisije o tretji pritožbi, ki je še v reševanju.

V nadaljevanju postopka bo obe gradbeni podjetji Dars pozval k dopolnitvi dokumentacije, morebiti tudi tretje ,nato bo pregledal odločal o usposobljenosti in nato izdal razpis, kjer bo edini kriterij ponujena cena.

Predsednik koordinacijskem odbora za spremljanje gradnje tretje razvojne osi dr. Matic Tasič ocenjuje, da vsi ti postopki po eni strani precej podaljšujejo rok za sam fizični začetek gradnje, po drugi strani pa je večje število kvalificiranih izvajalcev garancija, da bo dosežena cena gradnje nižja.

Izvajalci lovijo tudi okoljevarstveno soglasje za gradnjo, vendar po mnenju nekaterih to ni večji problem pri sami gradnji, ker se da soglasje tudi podaljšati.