05.03.2020
Po drugi potrjeni okužbi NIJZ objavil navodila za ravnanje ob sumu okužbe


Minister za zdravje je danes potrdil tudi drugo okužbo z novim koronavirusom , epidemiologi pa bodo skušali poiskati vse, ki so bili v tesnejših stikih z okuženima Slovencema.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je sporočil navodila za ravnanje, vsi ki so 29. februarja potovali z letom iz Maroka in so ob 16.25 pristali v Benetkah, naj opazujejo svoje zdravstveno stanje. Če imajo vročino, kašelj in težave z dihanjem, naj pokličejo svojega zdravnika za nadaljnja navodila.

Na Območni enoti NIJZ na Ravnah so poudarili, da tudi v primeru Korošcev velja enako, v kolikor so bili na ogroženih območjih in če sumijo, da bi lahko zboleli z novim koronavirusom, imajo klinične znake povišane temperature, kašljajo ali težko dihajo, naj ostanejo doma, se izogibajo stiku z drugimi ljudmi in pokličejo po telefonu svojega izbranega zdravnika. Če ta ni dosegljiv, lahko pokličejo na številke, ki bodo po novem kmalu objavljene za posamezne zdravstvene domove.

Zdravnik bo ovrgel ali potrdil sum na okužbo, če bo ta upravičen, ga bo zdravnik napotil na vstopno točko za testiranje.


 

IF